Παραλάβαμε ελικόπτερα με ελλείψεις!

Αποκάλυψη του newsbreak.gr! Χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας και ασυρμάτους τα OH-58 ΚΙΟWA που πήραμε για τη θωράκιση σε Αιγαίο και ΕβροΧωρίς σύστημα αυτοπροστασίας και βασικά άλλα συστήματα που είναι απαραίτητα για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους έχουν παραληφθεί τα ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58 ΚΙΟWA με τα οποία ο Στρατός και η ηγεσία του Πενταγώνου ευελπιστούν να θωρακίσουν τα σύνορα σε Αιγαίο και Εβρο.

Οπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα newsbreak.gr, τα ελικόπτερα έχουν παραδοθεί χωρίς κάποιους ασυρμάτους και συστήματα μετάδοσης δεδομένων. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ, υπάρχουν μεν οι υποδοχές των συστημάτων προειδοποίησης εγκλωβισμού από ραντάρ (RWR) στο ρύγχος της ατράκτου, αλλά είναι κενές. Μια σύγκριση με αντίστοιχα αμερικανικά που χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν δείχνουν ότι τα συστήματα RWR AN/APR-39 (V)1 και AN/APR-44(V)3 δεν είναι τοποθετημένα, αλλά υπάρχουν τα καλύμματα των υποδοχών.

Επίσης, το σύστημα εντοπισμού λέιζερ AN/AVR-2 δεν υπάρχει πίσω από την πόρτα του κυβερνήτη-συγκυβερνήτη, όπως στα αντίστοιχα αμερικανικά. Ενα εξόγκωμα στο πίσω μέρος των πλευρών της ατράκτου των ελληνικών OH-58 ΚΙΟWA μοιάζει με το σύστημα λέιζερ, αλλά και αυτό είναι «τυφλό» ή πρόκειται για σύστημα εκτόξευσης θερμοβολίδων…

Οι κεραίες

Τουλάχιστον δύο κεραίες πάνω στην ράχη της ουράς των ελληνικών ελικοπτέρων δεν υπάρχουν όπως στα αντίστοιχα αμερικανικά. Οι κεραίες αυτές πιθανώς αφορούν ασυρμάτους διάφορων τύπων επικοινωνίας, οι οποίοι στα ελληνικά ΚΙΟWA έχουν αφαιρεθεί. Σε ορισμένα δεν υπάρχουν καν οι υποδοχές, που σημαίνει ότι αυτά θα χρησιμοποιούνται μόνον για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η πιο σοβαρή έλλειψη ωστόσο είναι η ανυπαρξία συστημάτων αυτοπροστασίας, τα οποία θα άφηναν εκτεθειμένα τα ελικόπτερα απέναντι σε ισχυρές τουρκικές απειλές, όπως φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι που διαθέτουν ραντάρ εναέριας έρευνας, αντιαεροπορικούς πυραύλους και καθοδηγούμενα με ραντάρ και FLIR πυροβόλα. Τα KIOWA χωρίς τα συστήματα προστασίας δεν θα αντιλαμβάνονται ότι τους έχει εγκλωβίσει κάποιο εχθρικό σύστημα ώστε να ελιχθούν ή/και να εκτοξεύσουν θερμοβολίδες και αερόφυλλα για να παραπλανήσουν τους πυραύλους. Δεν έχει ακόμη παραληφθεί το σύστημα πολυβόλου 0,50 αεροπορικού τύπου, M296, που φέρει το KIOWA, με ειδική αποθήκη πυρομαχικών και σύστημα τροφοδοσίας.

Από το ΓΕΣ πάντως αναφέρουν πως όλοι οι ασύρματοι υπάρχουν στα ελικόπτερα, πλην αυτών που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ το σύστημα αυτοπροστασίας, όπως επισημαίνουν, αποτελεί ξεχωριστή σύμβαση που χειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών συνολικά για τα πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού και θα αποκτηθούν μεταγενέστερα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα