«Απολογία» με… ένταση και κούραση

Αγχωμένος και «κουρασμένος» ο Τσίπρας στη συνέντευξη στον Σκάι

Χαρακτήρισε πολιτική αφέλεια την υπόσχεση ότι θα ανατραπούν τα Μνημόνια Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η συζήτηση, αμετανόητος για τις Πρέσπες

Παραδέχτηκε το μπάχαλο στο μάτι τη νύχτα της τραγωδίαςΗ Θέση μας: Ο Τσίπρας απών την κρίσιμη ώρα

 Ο εκνευρισμένος Τσίπρας «ομολόγησε» ότι ήταν πολιτική αφέλεια η υπόσχεση που έδωσε για ανατροπή των Μνημονίων

Aπολογητικός, χωρίς όμως να πείθει, και αρκετά κουρασμένος εμφανίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο τηλεοπτικό τερέν του Σκάι, σπάζοντας το εμπάργκο που ο ίδιος επέβαλε πριν από έναν χρόνο σε μια συνέντευξη από την οποία τελικά όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα, αλλά μάλλον έχασε στο πεδίο των εντυπώσεων.

Εχοντας απέναντί του τους δημοσιογράφους του σταθμού Αλέξη Παπαχελά και Σία Κοσιώνη, ο κ. Τσίπρας έδειξε σαν να μην έλαβε ποτέ το μήνυμα των ευρωεκλογών, μπαίνοντας συχνά σε αντεγκλήσεις με μπόλικες σπόντες εκατέρωθεν, κυρίως με την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Ο εκνευρισμός, όμως, του πρωθυπουργού ήταν φορές που γινόταν φανερός, ειδικά όταν στριμωχνόταν. Αποκορύφωμα, όταν ρωτήθηκε για το Μάτι κι αν γνώριζε για τον αριθμό των νεκρών, οπότε οι απαντήσεις που έδωσε μαρτυρούσαν εν τέλει το μέγεθος του μπάχαλου που επικράτησε στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό.

Παράλληλα, επιχείρησε, ως άλλος Κώστας Σημίτης, να εμφανίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα καλά, με ασήμαντες αποχρώσεις κριτικής, οι οποίες πάντοτε αναφέρονταν σε τρίτους και ποτέ στο πρόσωπό του. Λόγου χάρη, τον Παύλο Πολάκη, για τον οποίο είπε ότι «είναι άνθρωπος που πνίγει το δίκιο του με τον τρόπο που θυμώνει». Κι όταν οι δημοσιογράφοι τού υπενθύμισαν την κριτική για «βοθροκάναλα», παραδέχθηκε πως «υπήρξαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ υπερβολές».

Από την άλλη, φρόντισε να ρίξει όλες τις ευθύνες στους προκατόχους του, εξαπολύοντας νέα επίθεση στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή. «Να απολογηθώ όσο θέλετε, να κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά ζητήσατε ποτέ από τον κ. Καραμανλή να απολογηθεί για τα ελλείμματα που άφησε; Από τον κ. Παπανδρέου που έλεγε “λεφτά υπάρχουν”;» Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα, και πως πέτυχε στον βασικό στόχο του να βγει η χώρα από τα Μνημόνια, ενώ απέδωσε τα αίτια της λαϊκής αποδοκιμασίας της 26ης Μαΐου στην… προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού να βγει η χώρα πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα από τα Μνημόνια.

Ισχυρίστηκε ουσιαστικά ότι παρέλαβε με δόλο καμένη γη, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν ολοκλήρωσε την 5η αξιολόγηση και επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε δε ότι ο Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Συμβιβάστηκα»

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι διέψευσε τις λαϊκές ελπίδες που ο ίδιος καλλιέργησε στη διαπραγμάτευση που έκανε με τους δανειστές. «Είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι, πήγα σε συμβιβασμό, αλλά πάλι είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης» είπε και υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη «και την πλήρωσα», όπως είπε. «Είχαμε την αφέλεια ότι οι εταίροι μας δεν θα μας πίεζαν» σημείωσε, αναφερόμενος στις υποσχέσεις του για ανατροπή των Μνημονίων.

Τέλος, ερωτηθείς για το Σκοπιανό, εμφανίστηκε αμετανόητος, υποστηρίζοντας ακόμη μία φορά την επιλογή του να προχωρήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παραδέχτηκε το μπάχαλο στο Μάτι, αρνήθηκε ότι ήξερε για τους νεκρούς

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες του για την τραγωδία στο Μάτι, τα έκανε μούσκεμα χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες για παιδιά του δημοτικού. Ερωτηθείς αν ήξερε για τους νεκρούς την ώρα που τα κανάλια έδειχναν σε απευθείας μετάδοση τη σύσκεψη που είχε εκείνη τη νύχτα, απάντησε αμήχανα δείχνοντας πως ήταν εκτός τόπου και χρόνου. «Αυτοί που ήταν στο τραπέζι, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας, πάγωσαν και δεν μας είπαν τίποτα. Oταν έφυγε η κάμερα, μου είπαν “πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί”» σημείωσε, προκαλώντας μειδιάματα, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Εγώ εκείνη την ημέρα βρισκόμουν σε μια διεθνή εκδήλωση για μια βράβευση. Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν ότι η φωτιά στο Μάτι είναι ανεξέλεγκτη. Δεν με ειδοποίησαν για νεκρούς, δεν μου μίλησε κανένας για απώλειες. Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και ότι πρέπει να γυρίσω γιατί η φωτιά είναι μεγάλη. Πέρασα από πάνω και είδα πράγματι μια εικόνα τραγική. 

Βρέθηκα σε μια διαδικασία, από το αεροπλάνο, βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων. Δεν είχα καν εικόνα αν αυτό βγαίνει σε ζωντανή σύνδεση». 

Οσον αφορά τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης και την εμπλοκή από τη μη υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Προκόπη Παυλόπουλο, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει ακέραια το Σύνταγμα. «Κουβεντιάσαμε για το θέμα. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του την τελευταία εβδομάδα, γιατί δεν θέλει να γίνει η Δικαιοσύνη πεδίο αντιπαράθεσης. Το σέβομαι, αλλά δεν συμφωνώ. Μετά όμως θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα» σημείωσε.

Επιμένει ακόμη ότι είναι εφικτή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής

Εκνευρισμένος, αλλά ταυτόχρονα και… υπεραισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας και στις ερωτήσεις που του έγιναν, οι οποίες αφορούσαν τις εκλογές τις Κυριακής, αλλά και την επόμενη μέρα για το κόμμα του.

Ερωτηθείς, λοιπόν, αν θα ασκήσει αντιπολίτευση όπως έκανε με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν έχει κριθεί και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νίκη είναι εφικτή. «Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμη την οριστική του απόφαση. Δεν θα σας κάνω τη χάρη να γυρίσω στο 3%» είπε απευθυνόμενος (με τη συνήθη για τη χθεσινή συνέντευξη ένταση) στον κ. Παπαχελά.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας το τερμάτισε, δείχνοντας πως τελικά δεν έχει καταλάβει τίποτα για το μήνυμα της κάλπης του Μαΐου. «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μάς μαύρισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πολύ δύσκολα τεσσεράμισι χρόνια, αλλά, παρά τη δυσαρέσκεια και την κόπωση, λάβαμε το 24%. Πιστεύω πως η δυσαρέσκεια των πολιτών που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια όσο αναίμακτα και όσο γρήγορα προσδοκούσε» σημείωσε, προσπαθώντας να πείσει (ποιους άραγε;) ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ζωντανός στο πολιτικό παιχνίδι.

Απέφυγε, παράλληλα, να απαντήσει αν θα είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στέλνοντας όμως ένα μήνυμα που πήγαινε προς το εσωτερικό του κόμματός του και σε όσους «βαρόνους» της Κουμουνδούρου τον περιμένουν στη γωνία. «Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω κάτι σε κανέναν» σχολίασε…

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα