Η μεγάλη κλοπή στις συντάξεις

Απόφαση διευθυντή του ΕΦΚΑ διαψεύδει την κυβέρνηση για τον επανυπολογισμό

2.000.000 παλιοί δικαιούχοι χάνουν κατά μέσον όρο 1.250 ευρώ τον χρόνο Γι’ αυτό έχει πέσει «μαύρο» στην ενημέρωση και δεν δίνονται εκκαθαριστικά

Η Θέση μας: Η γκετοποίηση της πατρίδας μας

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Ποσά άνω των 100 ευρώ τον μήνα (1.250 ευρώ τον χρόνο, μεσοσταθμικά) χάνουν 2.000.000 παλαιοί συνταξιούχοι, κατά μέσο όρο, εξαιτίας του λανθασμένου επανυπολογισμού των συντάξεών τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία του μέλους του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ και ενός εκ των πλέον ειδικευμένων στο Ασφαλιστικό συνδικαλιστικών στελεχών Κώστα Νικολάου. Ο κ. Νικολάου καταγγέλλει ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, με απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΦΚΑ, συνεχίζεται το «μαύρο» στην ενημέρωση των «απόμαχων της εργασίας» (μέσω της άρνησης χορήγησης των αναλυτικών σημειωμάτων).

Η «κλοπή» σε βάρος χιλιάδων παλιών συνταξιούχων, σύμφωνα με το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, προκύπτει από πρόσφατες αποφάσεις διευθυντών του ΕΦΚΑ, που παρουσιάζει η «δημοκρατία», επί συνταξιοδοτικών αιτημάτων τα οποία υποβλήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387 του 2016, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Για τα αιτήματα αυτά προβλέπεται ότι το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται τόσο με τον παλιό όσο και με τον νέο τρόπο υπολογισμού (του νόμου Κατρούγκαλου).

Στην προκειμένη, από την απόφαση-ντοκουμέντο που παρουσιάζει ενδεικτικά ο κ. Νικολάου προκύπτει ότι ασφαλισμένος με 42 έτη ασφάλισης και την 28η ασφαλιστική κλάση, του οποίου η απόφαση συνταξιοδότησης ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου 2018, με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και μετά τις μνημονιακές περικοπές θα λάμβανε -προ φόρου- 1.329,29 ευρώ τον μήνα.

Εισφορές

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/16 δικαιούται 1.761,7 ευρώ και καθαρά 1.556,64 ευρώ, δηλαδή 164,35 ευρώ παραπάνω (ποσό το οποίο και έλαβε).

Ο λόγος στον οποίο οφείλεται η αυξημένη -σε σχέση με το ποσό που θα λάμβανε με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού και μετά τις μνημονιακές περικοπές- σύνταξη, όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου, είναι ότι, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, για το τελικό ποσό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τυχόν επιπλέον -των βασικών- εισφορές (όπως των βαρέων και ανθυγιεινών, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, της παράλληλης ασφάλισης και του 13ου και του 14ου μισθού που δικαιούνται όσοι είναι εκτός Δημοσίου, κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου).

Αυτά τα δεδομένα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη και για τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων (όσων εκδόθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016) προκαλώντας ανάλογες αυξήσεις σε χιλιάδες περιπτώσεις δικαιούχων. Ομως, όπως φαίνεται από πολλές περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων, ο επανυπολογισμός έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προσαυξήσεις που προκαλούνται από τις επιπλέον εισφορές.

Αυτός είναι, σύμφωνα με τον Κώστα Νικολάου, ένας από τους λόγους για τους οποίους, με απόφαση της κυβέρνησης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αρνείται (παρά την αντίθετη γνώμη του Συνήγορου του Πολίτη!) να χορηγήσει εδώ και οκτώ μήνες στους δικαιούχους τα νέα ενημερωτικά σημειώματα για τα ποσά που λαμβάνουν μετά τον τάχα επανυπολογισμό. Χωρίς αυτά, κανείς από τους παλαιούς συνταξιούχους δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν η σύνταξή του επανυπολογίστηκε ορθά ή όχι.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα