Απειλούν με (νέα) εισβολή στην Κύπρο!

Θρασύτατες δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι «αν κινηθούν εναντίον μας, θα πάρουν την απάντηση όπως και στο παρελθόν»Αποθρασύνεται η Τουρκία. Ερντογάν και Τσαβούσογλου απειλούν τώρα ανοιχτά την Κύπρο -ο τελευταίος, μάλιστα, με νέο «Αττίλα»-, αλλά η Ευρώπη, αντί να τους τραβήξει το αυτί, περιορίζεται σε λεκτικές διατυπώσεις αλληλεγγύης προς τη Λευκωσία.

«Δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας – και, αν το τολμήσουν, θα πάρουν την απάντηση, όπως την πήραν και στο παρελθόν» ανέφερε κυνικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση των προκλήσεων, ενώ ο «σουλτάνος», μιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή τους από την Κίνα, δήλωσε στον ίδιο απαράδεκτο τόνο: «Στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Ομως, αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν, και ξέρουμε να το κάνουμε». 

Ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε για τα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ότι «για εμάς αυτού του είδους οι απειλές της ελληνοκυπριακής διοίκησης δεν έχουν κανένα νόημα. Ξέρουν και αυτοί ότι δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας – και, αν το τολμήσουν, θα πάρουν την απάντησή τους, όπως έγινε και στο παρελθόν. Επομένως, στην πραγματικότητα και εκείνοι γνωρίζουν τα όριά τους, αλλά, λόγω εσωτερικής πολιτικής, κάνουν τέτοιες εργασίες».

Διάψευση

Με γραπτή δήλωση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου παρέπεμψε στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Ιουνίου 2019.

Διέψευσε δε τον Τσαβούσογλου για έναν διάλογο που υποτίθεται ότι είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος ότι ο Κύπριος Πρόεδρος του είπε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως μέρισμα από τα κέρδη των υδρογονανθράκων θα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε ποτέ, ούτε λέει ότι δεν είναι εξασφαλισμένα όσα αναλογικά δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι. Τουναντίον, για τον σκοπό αυτόν έχει ήδη θεσπιστεί και σχετική νομοθεσία» σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ουσιαστικά την απροθυμία της Ευρώπης να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ασκεί πιέσεις στην Ε.Ε. για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, «αλλά δεν τα κατάφεραν».

Ανέφερε μάλιστα ότι έστειλε επιστολές στη Φεντερίκα Μογκερίνι και στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, καθώς και στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ απέδωσε την ευθύνη για την ένταση στη Λευκωσία και την Αθήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα