Ο Τσίπρας προανήγγειλε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ

Με μηνύματα κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματος η δήλωση στο Ζάππειο, όπου υποσχέθηκε δυναμική αντιπολίτευσηΤην οριστική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ολιγομελές κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μεγάλη παράταξη, «διάδοχο» του παλαιού ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε ουσιαστικά χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο κ. Τσίπρας, σε μια κίνηση που από πολλούς εκλήφθηκε ως συμβολική, επέλεξε το Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο αντί των κεντρικών γραφείων της πλατείας Κουμουνδούρου, θέλοντας να δώσει το νέο κομματικό στίγμα, καθώς και το διακύβευμα της επόμενης μέρας που ξημερώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία, πάντως, δεν θα είναι διόλου ανέφελη, καθώς τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Απέδωσε, μάλιστα, ως μία από τις βασικές αιτίες της ήττας το γεγονός ότι το κόμμα της Αριστεράς στην τετραετία που πέρασε δεν κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία.

Απολογισμός

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τεσσεράμισι χρόνια, από ένα κόμμα διαμαρτυρίας του 4%, ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου μας. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών μάς δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του, και ένα μεγάλο ποσοστό, μόλις τέσσερις μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου του 2015, κοντά στο 32%, που μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας.

Κλείνει για εμάς, για μένα, για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και στο τμήμα του κομματικού μηχανισμού που αντιδρούσε έντονα όλο το προηγούμενο διάστημα στα ανοίγματα που γίνονταν από την ηγετική ομάδα.

Διεργασίες

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας «σφύριξε» την έναρξη του εσωκομματικού διαλόγου στα συλλογικά όργανα αναφορικά με τα αίτια της ήττας, αρχής γενομένης με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που αναμένεται τις επόμενες μέρες. Θέτοντας, όμως, από την πλευρά του όρια στο εύρος και στη διάρκεια αυτής της συζήτησης προκειμένου να μην τραβήξει επί μακρόν και να μην εξελιχθεί σε χρόνια εσωστρέφεια.

«Θα αποτιμήσουμε συλλογικά και με νηφαλιότητα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε. Και δεν θα αρνηθούμε -και δεν θα αρνηθώ και προσωπικά-, όπως έκανα πάντα, να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Οχι όμως για να κοιτάμε διαρκώς στο χθες, αλλά για να κοιτάξουμε μπροστά, στο αύριο» σημείωσε.

Οσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε την καθαρή νίκη της Ν.Δ. λέγοντας ότι τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί, ωστόσο ευχήθηκε η επάνοδος στη διακυβέρνηση να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, θα είναι εδώ, ισχυρός, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε αυτό να αγωνιστεί και να το αποτρέψει» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το μεσημέρι θα υποδεχθεί τον κύριο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να του παραδώσει το πρωθυπουργικό γραφείο, αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά. «Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για εμάς απόλυτα σεβαστή. Στη δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δεν είναι ούτε παράδοξη ούτε αφύσικη εξέλιξη.

Αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Κι έτσι εγώ θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχός μου» είπε.

«Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας» λένε τα κορυφαία στελέχη

Κανένα θέμα ηγεσίας δεν πρόκειται να τεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε αναμενόταν, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κόμματος, όσο κι αν μεγάλο τμήμα της Κουμουνδούρου δεν εξαιρεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό από το κάδρο των ευθυνών.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος, ως γνωστόν, εδώ και καιρό δεν συγκαταλέγεται στην ηγετική ομάδα, έχοντας πάρει αποστάσεις από σειρά επιλογών που έγιναν. Ερωτηθείς πόσο πιθανή είναι μια παραίτηση του αρχηγού, ο κ. Φίλης τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι προστιθέμενη αξία και κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. «Δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησής του» τόνισε.

Εκρουσε, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου για συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου, τονίζοντας με νόημα: «Υπάρχουν ευθύνες όλων, ανάλογα με τη θέση του καθενός».

Από την άλλη, οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα έσταζαν μέλι για τον απερχόμενο πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τον άνθρωπο που συμβολίζει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από ένα μειοψηφικό κόμμα. Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι θέμα που δεν θα μας απασχολήσει» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι το αποτέλεσμα δεν προκαλεί αμφισβήτηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε του ΣΥΡΙΖΑ από τα πενιχρά ποσοστά του, από τότε που ήταν ένα μικρό κόμμα με δευτερεύοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

«Η πολιτική του έχει καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή» ανέφερε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη τη στρατηγική ήττα που κάποιοι εύχονταν. Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στα αίτια της ήττας, σημείωσε: «Θα κουβεντιάσουμε συλλογικά. Απαιτείται μια συνολική συζήτηση για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ».

«Θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι, με την τεχνογνωσία που έχουμε τώρα και δεν είχαμε πριν» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά το exit poll.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα