Οι επικίνδυνες εβδομάδες της κύησης

Ανεπαίσθητη αύξηση βρεφικών θανάτων παρατηρούν οι επιστήμονες όταν η εγκυμοσύνη παρατείνεται σημαντικάΟσο πιο μεγάλη διάρκεια έχει μια εγκυμοσύνη τόσο πιο υψηλή είναι η πιθανότητα θνησιγένειας, λένε οι ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σε κάθε πρόσθετη εβδομάδα που η εγκυμοσύνη συνεχίζεται μετά την 37η ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξάνεται.

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έως σήμερα σχετικής μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «PLΟS Medicine», αναδεικνύουν έναν μικρό αλλά σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας στις μητέρες που συνέχισαν την εγκυμοσύνη τους έως τις 41 εβδομάδες, σε σύγκριση με εκείνες που γέννησαν στις 40.

Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες που βρίσκονται στην 41η εβδομάδα της κύησης δεν χρειάζεται να ανησυχούν, γιατί ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει εξαιρετικά μικρός, καθώς ισοδυναμεί με επιπλέον μία θνησιγένεια για κάθε 1.449 εγκυμοσύνες, σε σχέση με την κύηση 40 εβδομάδων.

Παράλληλα, βρέθηκε πως αυτός ο κίνδυνος φάνηκε να είναι μεγαλύτερος για τις μαύρες, παρά για τις λευκές γυναίκες.

Σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες, οι μαύρες γυναίκες είναι μιάμιση έως δύο φορές πιο πιθανόν να βιώσουν θνησιγένεια σε όλες τις φάσεις της κύησης. Παρά τον αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας στις εγκυμοσύνες που διαρκούν περισσότερο από το σύνηθες, το ένα τρίτο των περιπτώσεων αφορά τη φυσιολογική περίοδο κύησης, δηλαδή την κύηση έως τις 37 εβδομάδες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 13 ξεχωριστές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στη Δανία και τη Νορβηγία, στις οποίες περιλαμβάνονταν 15.120.000 εγκυμοσύνες, 17.830 θνησιγένειες και 2.348 βρεφικοί θάνατοι (έως και 28 μέρες μετά τη γέννα).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση του χρόνου κύησης συνδέεται με τη θνησιγένεια.

Ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξήθηκε από 0,1 ανά 1.000 εγκυμοσύνες στις 37 εβδομάδες σε 3,2 ανά 1.000 στις 42 εβδομάδες.

Αλλο ένα άλμα στον κίνδυνο παρατηρήθηκε μεταξύ της 40ής και της 41ης εβδομάδας, όταν ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι αυξημένος κατά 64%. Ωστόσο σε ό,τι αφορά όχι τη θνησιγένεια αλλά τον θάνατο των νεογνών (έως 28 μέρες μετά τον τοκετό), ο κίνδυνος δεν αυξάνεται όταν πρόκειται για παράταση της κύησης από την 38η έως και την 41η εβδομάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα