ΝΕΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ

Το μήνυμα των Ελλήνων, που έδωσαν καθαρή εντολή στον Κυριάκο, αλλά επέτρεψαν και στον Τσίπρα να τον πιέζειΑπό τον
ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΡΓΗ*

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ολα όσα συνέβησαν έχουν εξήγηση και λογική. Περιλαμβάνουν εντολές και μηνύματα, όχι όμως «λευκές επιταγές».

Διαβάζονται ως «τον νου σας να έχετε, σας παρακολουθούμε, δεν πρόκειται να χαριστούμε». Και βέβαια, καταγράφουν -ύψιστο γεγονός για τη δημοκρατία μας- τον εξοστρακισμό του φασιστικού στοιχείου από την ελληνική Βουλή. Ενα καθαρτήριο ψυχής με ταυτόχρονη παραδοχή ότι αρκετά κράτησε τούτη η ντροπή…

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Αναμφισβήτητος, ξεκάθαρος ΚΑΙ προσωπικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η Νέα Δημοκρατία κατέκτησε αυτοδύναμη πρωτιά, κάτι που είχε να επιτύχει ελληνικό κόμμα πριν από την έναρξη της κρίσης (ΠΑΣΟΚ, 2009). Ο άνθρωπος που άκουγε τον Αλέξη Τσίπρα να τον λοιδορεί («Μην αντικαταστήσετε τον κ. Μητσοτάκη από την ηγεσία, αυτόν θέλω αντίπαλό μου») έδωσε ισχυρή απάντηση.

Είναι πρωθυπουργός της χώρας, πέτυχε διαφορά σχεδόν 8,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κυβερνήσει με 158 βουλευτές.

Είναι το αποτέλεσμα αυτό χορήγηση «λευκής επιταγής» των Ελλήνων στον κ. Μητσοτάκη; Οχι. Οσο κι αν το 40άρι μοιάζει με «καύσωνα», δεν μεταφράζεται επ’ ουδενί σε «κάνε ό,τι γουστάρεις, Κυριάκο».

Ο συνδυασμός με το πολύ υψηλό ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει ότι ο πολίτης έδωσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εντολή να κυβερνήσει, αλλά με την επισήμανση ότι «τον βλέπει» και δεν θα του χαριστεί. Επειδή ο κόσμος δεν επιθυμούσε να μπει η χώρα σε περιπέτειες ακυβερνησίας ή ετερόκλητων συμμαχικών σχημάτων, όπως είχε συμβεί με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., προτίμησε την καθαρή λύση της αυτοδυναμίας.

Ομως, η Ν.Δ. δεν θα κυβερνήσει με 168 βουλευτές, ούτε από «κάτω της» θα έχει ένα κόμμα ξεδοντιασμένο, στα όρια του εσωστρεφούς πανικού – το αντίθετο.

Αρα, κάθε απόφαση του κ. Μητσοτάκη θα κρίνεται άμεσα και αυστηρά. Ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλε η «μεγάλη κάλπη» στον Αλέξη Τσίπρα; Οτι πρέπει να… καθίσει στον πάγκο, πληρώνοντας μια σειρά από ψεύτικες υποσχέσεις, σοβαρά λάθη σε αποφάσεις, επιλογές και πρόσωπα.

Αξιοκρατική η επιλογή του ελληνικού λαού. Με μια σημαντική διαφορά: Ο Ελληνας τιμώρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα τον κράτησε πολύ ισχυρό (προσωπική επιτυχία του κ. Τσίπρα το 31,5%).

Δεν τον πέταξε στη λήθη της Ιστορίας, αλλά τον οδήγησε στην πρέπουσα αυτοκριτική, έχοντάς τον ταυτόχρονα «έτοιμο» όσον καιρό θα δοκιμάζεται ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε διαφορά… 15 μονάδων «έριξε» στον κ. Τσίπρα ούτε τον έστειλε πρόωρα στη σύνταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του Βαρουφάκη και της Κωνσταντοπούλου συνθέτουν το σχεδόν 36%, με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός είχε κερδίσει τον Ιανουάριο του 2015.

Τούτες οι εκλογές έδωσαν την οριστική απάντηση των Ελλήνων ψηφοφόρων ότι, έπειτα από 10ετή περιπλάνηση, επέστρεψαν στα γνωστά λημέρια του δικομματισμού. Οι δύο μεγάλες ηγετικές πολιτικές εκφράσεις συγκέντρωσαν 71%, αφήνοντας στο… χάος, πίσω, τους υπολοίπους. Πολιτικοί σχηματισμοί, οι οποίοι γεννήθηκαν στο μαιευτήριο της κρίσης, εξαφανίστηκαν και απέμειναν οι «νέοι» στη Βουλή, Βαρουφάκης και Βελόπουλος, να τους «εκπροσωπούν».

Η διαφορά, όμως, είναι ότι ο Ελληνας επέστρεψε σε ένα μοντέλο «ελεγχόμενου δικομματισμού», με τον πρώτο αυτοδύναμο μεν, αλλά με τον δεύτερο κοντά, να τον πιέζει, να τον πρεσάρει σκληρά. Μια διαφορά 8,5 μονάδων ανατρέπεται πανεύκολα με τη μετακίνηση μόλις 5% από τον έναν στον άλλον, στο παιχνίδι φθοράς της εξουσίας. Ο ψηφοφόρος τούς φώναξε: «Εγώ σας έκανα ισχυρούς, αλλά εγώ θα σας ελέγχω». Και στους δύο…

Μπορεί η Ν.Δ. να σάρωσε οτιδήποτε (εκτός Βελόπουλου) υπήρξε στα δεξιά της, όμως τούτο δεν παύει να αλλάζει τα δεδομένα ως προς το ιστορικό ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ το οποίο σήκωσε ο κόσμος στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ηταν μια τεράστια νίκη της δημοκρατίας έναντι του φασιστικού στοιχείου, η οποία πανηγυρίστηκε από όλους, μια ουσιαστική έκφραση ανακούφισης, ένα καθαρτήριο ψυχής που είχε ανάγκη ο τόπος…

*Δημοσιογράφος, διευθυντής 
της «Live Sport»

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα