Εξωτερική πολιτική με εθνική συναίνεση

Προάσπιση των συμφερόντων της χώρας, οικονομική διπλωματία και στενές σχέσεις με τους αποδήμους στην ατζέντα ΔένδιαΑντιλαμβανόμενος τη μεγάλη ευθύνη των εθνικών ζητημάτων, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής για εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας.

Αντιθέτως, ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος παρέμεινε πιστός στην υπεράσπιση της Συμφωνίας-προδοσίας των Πρεσπών. 

Σε μία λιτή δήλωση ο κ. Δένδιας επισήμανε πρωτίστως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», διαβεβαιώνοντας την απερχόμενη ηγεσία και τους παρευρισκομένους ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική».

Μαζί με τους συνεργάτες του, όπως είπε, τον αναπληρωτή υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τους δύο υφυπουργούς Κώστα Φραγκογιάννη και Αντώνη Διαματάρη καθώς και «το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο Ελληνισμό».

Τον κ. Δένδια συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, μεταξύ άλλων, και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τηλεφωνώντας του, ενώ την προηγούμενη ημέρα θύμισε μέσω twitter πως είχαν συνεργαστεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο παραδίδων Γιώργος Κατρούγκαλος στάθηκε στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

«Προσπαθήσαμε, και νομίζω τα καταφέραμε, να κάνουμε τη φωνή της πατρίδας μας πιο δυνατή και πιο σεβαστή, να φανεί ότι λύνουμε προβλήματα, ότι δεν είμαστε μόνο μία δημοκρατική και σταθερή χώρα, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας από τα Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών έως την ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον νέο υπουργό Νίκο Δένδια.

Στο μεταξύ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επέστρεψε σε ένα γνώριμο περιβάλλον, αφού το 2009 είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, τόνισε πως «η Ευρώπη ήταν το σπίτι μας, είναι το σπίτι μας, θα είναι το σπίτι μας, άρα η δουλειά στην Ευρώπη προέχει για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα, έτσι όπως την οραματιζόμαστε».

Πρόσθεσε επίσης πως η εξωτερική πολιτική δεν είναι κομματικό ζήτημα, αλλά εθνική προτεραιότητα. Με τη φράση αυτή συμφώνησε η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών πάντως έχει πολύ κρίσιμα ζητήματα να διαχειριστεί το ερχόμενο διάστημα. Από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι την αιγιαλίτιδα ζώνη, τις προκλήσεις της Τουρκίας και το Κυπριακό.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα