Η μείωση φόρων και η ευστάθεια τραπεζών στην ατζέντα Σταϊκούρα

Η ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησηςΗ μείωση των φορολογικών βαρών βρίσκεται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, υγιή δημοσιονομικά και ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, υπογράμμισε χθες κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ουσιαστικά το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει μέσα από δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας να αποφύγει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2020, και ταυτόχρονα να μπορέσει να υλοποιήσει την πρωθυπουργική εξαγγελία για φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το θέμα συζητήθηκε σε ειδική σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου τη Δευτέρα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, την ώρα που οι δανειστές ξεκαθάριζαν πως τα πλεονάσματα θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος και συνεπώς δεν είναι διαπραγματεύσιμα, δηλώνοντας όμως την ίδια στιγμή πρόθυμοι να συζητήσουν τις φορολογικές προτάσεις της νέας κυβέρνησης.

Στο περιθώριο της χθεσινής τελετής στέλεχος του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωνε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη θα είναι το Φορολογικό.

Βεβαίως, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει ψηφιστεί, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις των δανειστών αλλά και να έχει προηγηθεί στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου η δημοσιονομική αποτίμηση του πακέτου Τσίπρα.

Μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο θα έχει ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο προκειμένου να συμμαζέψει το δημοσιονομικό άνοιγμα (πάνω από το 1%, σύμφωνα με τους δανειστές) από το πακέτο Τσίπρα και να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.

Ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι «παρά τη χαμηλή πτήση της Οικονομίας, τα πολλά και μεγάλα προβλήματα και τις βόμβες με αναμμένα φιτίλια, δεν θα πω ότι παραλαμβάνω καμένη γη.

Θα κρατήσουμε θετικά, θα διορθώσουμε σφάλματα και παραλείψεις». Σε ατμόσφαιρα αβρότητας ο απερχόμενος Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι παραδίδει μια σημαντική παρακαταθήκη, καθώς η απομείωση του χρέους δίνει στη χώρα έναν καθαρό διάδρομο 15 χρόνων, με μειωμένες χρηματοδοτικές ανάγκες και ένα πολύ χρήσιμο μαξιλάρι ασφαλείας.

Υποσχέθηκε δε ότι «θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι και με ακόμα καλύτερο πρόγραμμα για λαϊκά και μεσαία στρώματα».

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει μια καλή ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των δανειστών την προσεχή Τρίτη στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα.

Γ. Χατζηδημητρίου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα