Οι εκκρεμείς συντάξεις προτεραιότητα για Βρούτση

Θέλει να βάλει stop στο «μαύρο» της ενημέρωσης. Εντολή να δοθούν ξανά τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματαΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Aντιμέτωπος με ένα χάος στον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επέστρεψε σε ένα γνώριμο περιβάλλον (την ίδια θέση κατείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.).

Τα πρώτα «στοιχήματα» για τον υπουργό είναι να σταματήσει άμεσα το «μαύρο» στην ενημέρωση των συνταξιούχων επαναφέροντας τα αναλυτικά σημειώματα και να επισπεύσει τη διεκπεραίωση 250.000 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Με βάση τους στόχους που έθεσε χθες κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου τονίζοντας ότι έχουν τον «χαρακτήρα του επείγοντος», ο κ. Βρούτσης θα δώσει εντολή να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Η χορήγησή τους έχει διακοπεί εδώ και οκτώ μήνες, παρά το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη επανειλημμένα (όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία») έχει ζητήσει να δοθούν στους 2.550.000 συνταξιούχους.

Με την επαναφορά των σημειωμάτων, στα οποία θα αποτυπώνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να εξακριβώσουν εάν έχουν υπολογιστεί ορθά τα ποσά που λαμβάνουν.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης θα δώσει άμεσα εντολή επίσπευσης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Οπως ο ίδιος ανέφερε, υπολογίζεται ότι με «πονηρές λογιστικές μεθοδεύσεις έχει παγώσει η έκδοση 250.000 ή και περισσότερων συντάξεων».

Ο υπουργός Εργασίας θα προωθήσει και την ολοκλήρωση του συστήματος αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων (Ατλας) και του Ηλιος για τους συνταξιούχους.

Επιπλέον θα επαναφέρει το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων με στόχο να δοθούν ευκαιρίες ελάφρυνσης στους συνεπείς εργοδότες, και θα δώσει προτεραιότητα στην αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Αμεσα θα αντικατασταθεί και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Από την πλευρά της, η κυρία Εφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνοντας στα θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της ανεργίας και την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Τόνισε, ωστόσο: «Δεν εξιδανικεύουμε καμία κατάσταση, ούτε λέμε ότι όλα έγιναν τέλεια».

Οι δηλώσεις του κ. Βρούτση και της κυρίας Αχτσιόγλου έγιναν υπό την παρουσία των νέων υφυπουργών Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, του Παναγιώτη Μηταράκη και της πρωτοεμφανιζόμενης στην κεντρική πολιτική σκηνή Δόμνας Μιχαηλίδου, αντίστοιχα, καθώς και των προκατόχων τους, Θ. Φωτίου, Τ. Πετρόπουλου και Κ. Μπάρκα.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία, μεταξύ των παρευρισκομένων στη χθεσινή τελετή, της Αννας Στρατινάκη (ήταν γενική γραμματέας υπουργείου Εργασίας στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου) και του νέου δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου (είχε διατελέσει πρόεδρος ΙΚΑ στην κυβέρνηση Καραμανλή και διοικητής ΟΑΕΔ στην κυβέρνηση Σαμαρά).

Οπως φέρεται ότι ανέφεραν σε πηγαδάκια, έδωσαν το «παρών» για να συγχαρούν τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα