Η ντροπή του ΟΗΕ για την Κύπρο

Ούτε μια λέξη δεν βρήκε ο Γκουτέρες για να καταδικάσει τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στη ΜεγαλόνησοΟταν ο «θεματοφύλακας» του Διεθνούς Δικαίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεν βρίσκει ούτε μία λέξη στην έκθεσή του για να καταδικάσει τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, παρότι εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή και κρίνει σκόπιμη τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η σήψη, η απαξίωση, η κατάντια και οι «α λα καρτ» δράσεις των διεθνών οργανισμών παγιώνονται σε βάρος ολόκληρων εθνών.

Δεν μπορεί η Ε.Ε. να ετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί την Αγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και ο ΟΗΕ να κλείνει τα μάτια στην τρομοκρατία του Ερντογάν έναντι της Λευκωσίας και στις παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί, και να μιλά για «ιδιαίτερα πυκνή συγκέντρωση διαφόρων εθνικών κοινών ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων, ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και άλλων στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

«Ανήσυχος»

Συγκεκριμένα, ο Α. Γκουτέρες στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας δηλώνει απλά ανήσυχος για τις εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες -όπως αναφέρει- δεν συνέβαλαν σε μια θετική ατμόσφαιρα για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, οι εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες συνέχισαν να αυξάνονται, με λίγες προοπτικές να καταλαγιάσουν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα» αναφέρει και προσθέτει ότι «οι φυσικοί πόροι, που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο, πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες, και αποτελούν ισχυρό κίνητρο προς όλα τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μέρη έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για τον στόχο αυτόν, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης και για την εξουδετέρωση των εντάσεων».

Χωρίς ονόματα

Και αφού ο κ. Γκουτέρες διαπιστώνει την ένταση, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει αυτόν που την προκαλεί, εν προκειμένω την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, συστήνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Επιχειρηματολογεί μάλιστα για τη θέση του αυτή προβάλλοντας τα διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα στη διάρκεια του περασμένου εξαμήνου στην ουδέτερη ζώνη, τα οποία αφορούν κυρίως τις εντάσεις στα Στροβίλια και στη Δένεια, χωρίς και πάλι να αναφέρει σαφώς και κατηγορηματικώς πως αυτά έχουν προκληθεί από τις επεκτατικές ενέργειες των κατοχικών στρατευμάτων.

«Τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να θεωρούν την Τουρκία υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια» σημειώνει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα