Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112» δεν λειτούργησε ποτέ!

Πέρασε η φωτιά στο Μάτι, χτύπησε φονικός τυφώνας τη Χαλκιδική και το σωτήριο σύστημα ακόμα… έρχεταιΑπό τις 
Μαρία Παναγιώτου, Ντίνα Ιωακειμίδου

To σύστημα του «112», η υλοποίηση του οποίου στη χώρα μας άρχισε το 2010 και το οποίο λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και αφορά την άμεση ειδοποίηση των πολιτών με μήνυμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει παραδοθεί ακόμη και δεν πρόκειται να παραδοθεί πριν από τον Δεκέμβριο του 2019. Με λίγα λόγια, δεν θα λειτουργήσει ούτε αυτό το καλοκαίρι!

Η είδηση είναι συγκλονιστική όχι μόνο επειδή μοιάζει να μην έχει αλλάξει τίποτα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και ενώ η Ελλάδα έχει ξυπνήσει μπροστά σε μία νέα τραγωδία στη Χαλκιδική, αλλά, κυρίως, γιατί η επίσημη ενημέρωση έλεγε ακριβώς το αντίθετο.

Μόλις τον περασμένο Μάιο ο πρώην υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, είχε -θεωρητικά τουλάχιστον- επισκεφθεί το κέντρο του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτακτης Ανάγκης «112» και είχε δηλώσει πως όλα είναι σχεδόν έτοιμα.

Θράσος Παππά

Συγκεκριμένα, είχε υποστηρίξει πως το σύστημα έχει ολοκληρωθεί ως υποδομή και ως έργο, έχουν γίνει και τα έργα από πλευράς των παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και «παρότι το έργο είναι στο στάδιο της πιλοτικής δοκιμής, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθεί».

Ομως και ο Νίκος Παππάς, τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, δήλωσε χθες με θράσος πως «η τελευταία ενημέρωση που είχα εγώ όταν είχαμε κάνει τις σχετικές συναντήσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν ότι ήταν έτοιμο προς παραλαβή το σύστημα της ειδοποίησης. Δεν ξέρω γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε», ενώ η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη ισχυρίστηκε, εξίσου με θράσος, πως ήταν για σήμερα «προγραμματισμένη μια μεγάλη δοκιμή».

Τι αναφέρουν οι πηγές της «δημοκρατίας»;

Πως, στην πραγματικότητα, η Πυροσβεστική έχει τοποθετήσει στο κέντρο μερικούς πυροσβέστες που… ΘΑ υπηρετήσουν εκεί και… κάθονται!

Δεν έχουν καμία δυνατότητα να πάρουν τις εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για να σταλεί προς τους πολίτες το σωτήριο sms, γεγονός που αποκαλύπτει τις εγκληματικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πληροφορία μάς επιβεβαίωσε και ο νομικός και αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουρμπάτσης. «Το 112 δεν έχει παραδοθεί. Εγινε πάρα πολύ πρόχειρη δουλειά. Συνεχώς καθυστερούσε η σύμβαση. Εγιναν πολλές τροποποιήσεις εξαιτίας της προχειρότητας που επέδειξαν αυτοί που χειρίστηκαν το συγκεκριμένο θέμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες» θα πει ο κ. Γκουρμπάτσης και θα συνεχίσει: «Το “112” έχει δύο υποσυστήματα. Το ένα είναι εντοπισμού θέσης (γεωεντοπισμός). Να εντοπιστεί, δηλαδή, πού βρίσκεται κάποιος που τηλεφωνεί. Το δεύτερο είναι η ειδοποίηση των πολιτών. Αυτό είναι το βασικότερο».

Τη συγκεκριμένη σύμβαση για λογαριασμό του Δημοσίου έχει αναλάβει, από τη μία, η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και, από την άλλη, ο ΟΤΕ, ενώ ελέγχεται από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομίας.

Αρμόδια για τον χειρισμό του και την αποστολή μηνυμάτων θα είναι Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Ωστόσο, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας κακώς έχει ενταχθεί στην Πυροσβεστική με τον νόμο 4249/2014 του Νίκου Δένδια. Γιατί η πολιτική προστασία είναι αρμόδια όχι μόνο για θέματα της Πυροσβεστικής, αλλά και για θέματα υγείας, για τεχνολογικά ατυχήματα και πάσης φύσεως καταστροφές. Αν έχουμε μία λοιμώδη ασθένεια, δεν μπορεί να εμπλέκεται η Πυροσβεστική» θα καταλήξει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Να υπενθυμίσουμε πως στην έκθεσή της και η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα, υπό τον συντονισμό του καθηγητή Dr. Goldammer, που πραγματοποιήθηκε μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, είχε επισημάνει τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η μη λειτουργία του «112», όπως είναι η επιβάρυνση του κέντρου «199» του Πυροσβεστικού Σώματος.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα