Γαλλική φωτιά στον εμπορικό πόλεμο της Ευρώπης με ΗΠΑ

Η απόφαση να επιβληθεί φόρος στους τεχνολογικούς κολοσσούς ενδέχεται να φέρει νέους δασμούς από τον ΤραμπΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ενα μέτωπο μέσω… Παρισιού άνοιξε χθες στην εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε αμετάκλητα την επιβολή φόρου σε εταιρίες-κολοσσούς της τεχνολογίας, αφού η γαλλική Γερουσία έδωσε το πράσινο φως στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου παρά την έρευνα από τις ΗΠΑ για το ζήτημα.

Η απόφαση προβλέπει την επιβολή φόρου 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούν στη Γαλλία επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 25.000.000 ευρώ στην ίδια τη χώρα και 750.000.000 ευρώ σε όλο τον κόσμο, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019.

Ο φόρος αναμένεται να επιβληθεί σε περίπου 30 ομίλους, μεταξύ των οποίων οι Google, Amazon, Facebook και Apple (τις γνωστές διαδικτυακές επιχειρήσεις-κολοσσούς με το ακρώνυμο GAFA) καθώς και στις Meetic, Airbnb, Instagram και στη γαλλική Criteo.

Οσο για τον στόχο; Να προκύψει εισφορά στα κρατικά ταμεία 400.000.000 ευρώ το 2019 και 650.000.000 ευρώ το 2020. Ταυτόχρονα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τον γαλλικό φόρο, ενέργεια που ενδέχεται, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή νέων δασμών ή άλλων εμπορικών περιορισμών προς την Ε.Ε.

«Μεταξύ συμμάχων μπορούμε και θα πρέπει να επιλύσουμε τις διαμάχες μας όχι με απειλές αλλά μέσω άλλων τρόπων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στα μέλη της Γερουσίας πριν από την τελική ψηφοφορία.

«Η Γαλλία είναι κυρίαρχο κράτος, αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα και θα συνεχίσει να αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να επαναλάβω στους Αμερικανούς εταίρους μας ότι αυτό οφείλει να είναι ένα κίνητρο προς αυτούς για να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τις εργασίες πάνω σε μια διεθνή λύση για τη φορολόγηση των εταιριών του διαδικτύου στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ».

Η Γαλλία προέβη στην κίνηση αυτή, αφού οι χώρες της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν φόρο που να ισχύει σε όλο το μπλοκ, λόγω των αντιδράσεων από την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η διαμάχη για τον λεγόμενο «ψηφιακό φόρο» είναι διαφορετική από την εμπορική διαμάχη, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Τραμπ σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις από την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο φόρος δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα τις αμερικανικές εταιρίες και θα επηρεάσει αντίστοιχα ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα