Κλιματικός εφιάλτης για τις παγκόσμιες μητροπόλεις

Τα επόμενα τριάντα χρόνια θα αυξηθούν οι πλημμύρες και οι περίοδοι ξηρασίαςΣε 30 χρόνια από τώρα το ένα πέμπτο των μεγαλουπόλεων του πλανήτη μας θα βρίσκεται αντιμέτωπο με «άγνωστες» κλιματικές συνθήκες, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο ξηρασίας από τη μία και των πλημμυρών από την άλλη.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του Κλίματος στο Crowther Lab του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα 520 πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων όλες οι πρωτεύουσες και τα αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω του 1.000.000.

Προβλέψεις

Οι ερευνητές του ελβετικού ινστιτούτου, αφού μελέτησαν τις κλιματικές συνθήκες που ισχύουν σήμερα, προέβλεψαν τι μπορεί να συμβεί αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά μισό βαθμό, πλησιάζοντας τον 1,5 βαθμό Κελσίου που έχει τεθεί ως στόχος από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, όσο προχωρούμε προς το 2050, το 22% των πόλεων του πλανήτη θα αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες, όπως περισσότερες περιόδους ξηρασίας και μουσώνων.

Σύμφωνα με το σενάριο της μελέτης, το 2050 το κλίμα του Λονδίνου θα μοιάζει με το σημερινό κλίμα της Βαρκελόνης, στη Μαδρίτη οι συνθήκες θα είναι αντίστοιχες του Μαρακές σήμερα, το Σιάτλ θα μοιάζει με το Σαν Φρανσίσκο τώρα και το Τόκιο με την Τσανγκσά της κεντρικής Κίνας.

Στο μεταξύ, περισσότερα από 7.000 κολέγια, πανεπιστήμια και τεχνικές σχολές από πολλές χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν προχθές στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Με κοινή επιστολή που απέστειλαν προς τον ΟΗΕ υπό τον τίτλο «Κλιματική έκτακτη ανάγκη», οι σχολές αυτές δεσμεύονται να καταφέρουν να μηδενίσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 ή το αργότερο ως το 2050, να κινητοποιήσουν περισσότερους πόρους για την έρευνα και να προσφέρουν ευκαιρίες στους φοιτητές να αναπτύξουν τις ικανότητές τους με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα