Τσίπρας: Επανίδρυση από Σεπτέμβριο

«Προαναγγελία» για άνοιγμα στον… λαό και εκτιμήσεις για θερμό φθινόπωροΤην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως άλλωστε αναμενόταν, στην Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.), δίνοντας ραντεβού για τον Σεπτέμβριο, οπότε θα συνεδριάσει πάλι το κεντρικό όργανο και θα αρχίσουν… τα δύσκολα. Κι αυτό γιατί η Κ.Ε. του Σαββάτου ήταν αναγνωριστική, με τους εσωκομματικούς παίκτες να τηρούν στάση αναμονής, έχοντας εν τω μεταξύ φροντίσει να εκφράσουν τους έντονους προβληματισμούς για τη νέα φυσιογνωμία και ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα εκτιμάται ότι θα βαραίνει κλιμακωτά έως το φθινόπωρο και πιθανότατα να γίνει εκρηκτικό, αν τελικά επικρατήσουν οι σκέψεις της ηγετικής ομάδας να εκλέγεται ο πρόεδρος κατευθείαν από τα μέλη και όχι από το συνέδριο. 

Επιχειρώντας να κατευνάσει όλες αυτές τις ανησυχίες στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, ο πρώην πρωθυπουργός υποσχέθηκε δύο πράγματα: το πρώτο, δημόσια, στην εισήγησή του στην Κ.Ε. ότι «δεν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας πως «σήμερα ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ». Και το δεύτερο, πίσω από κλειστές πόρτες, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όταν ξεκαθάρισε ενώπιον των μελών της ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ονομασία ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει, δηλαδή, σκέτο Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα υπό τον Τσίπρα το συντονιστικό της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας, και μάλιστα στα γραφεία του… κόμματος-μινιατούρα της ΔΗΜ.ΑΡ., με τη συμμετοχή όσων στελεχών προσήλθαν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Να μην φοβηθούμε»

Ο κ. Τσίπρας στην Κ.Ε. ζήτησε να ανοίξει διάλογος που στις αρχές Σεπτεμβρίου θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και προέτρεψε «να μη φοβηθούμε να μολυνθούμε από τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ».

Ανέφερε, επίσης, ότι αν και το κόμμα έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, τα οργανωμένα μέλη αντιστοιχούν «μόλις μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων», κάτι που, όπως είπε, οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό: «Να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις και έξω το εκκλησίασμα, τη μεγάλη μάζα όσων μας ακολουθούν».

Κάλεσε δε ξανά να ανοίξουν οι πόρτες, με στόχο στο τέλος του χρόνου η κομματική βάση να αριθμεί 180.000 μέλη.

«Είναι επαναστατική πράγματι η δύναμη της αλλαγής» πρόσθεσε, ενώ εξηγώντας πώς εννοεί τον μετασχηματισμό, τόνισε: «Να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή.

Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε». Παράλληλα σχολίασε τα περί «νέου ΠΑΣΟΚ»: «Οι σημαίες μας σήμερα δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες. Οχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα