Σκληρό πόκερ στον ΟΗΕ για τα πυρηνικά του Ιράν

Την Τετάρτη θα κριθεί το μέλλον της Τεχεράνης η οποία θέτει και… όρουςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Στη Νέα Υόρκη έφτασε το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΟΗΕ την Τετάρτη και ενώ το κλίμα ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και στις ΗΠΑ παραμένει τεταμένο.

Επισήμως δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση του Ζαρίφ με Αμερικανούς αξιωματούχους, ωστόσο στην Τεχεράνη κυκλοφορούν έντονα φήμες ότι ο υπουργός Εξωτερικών θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για μια ενδεχόμενη συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Συνομιλίες

Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωνε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, μόνο όμως υπό τον όρο να αρθούν πριν απ’ όλα οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις και οι ΗΠΑ να χαλαρώσουν την ασφυκτική πίεση που ασκείται στο Ιράν.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί τόνιζε χθες πως η Τεχεράνη θα διατηρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στην πυρηνική συμφωνία-ορόσημο του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, «στον βαθμό που παραμένουν προσηλωμένα και τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη».

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να λάβουν μέτρα «πρακτικά, αποτελεσματικά και υπεύθυνα» για να διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Επιμένουμε στην… αμοιβαιότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, δήλωσε ο Μουσαβί.

Η Ευρώπη πάντως κινείται στο τέμπο των εξελίξεων, κυρίως μετά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στην περιοχή του Κόλπου.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε, καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, «βαθιά αποσταθεροποιητική» την προσέγγιση του Ιράν στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του «να περιοριστούν οι εντάσεις» με την Ισλαμική Δημοκρατία, ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ

Λεντριάν δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη στην προσπάθεια διατήρησης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα