Η Ολομέλεια του ΣτΕ «άναψε πράσινο» για την επένδυση στο Ελληνικό

Ενα επιπλέον εμπόδιο για την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό πέρασαν χθες η κυβέρνηση και το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development……, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με δύο αποφάσεις, απέρριψε αντίστοιχες αιτήσεις ακύρωσης.

Περίπου 550 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και νομικά πρόσωπα ζητούσαν να ακυρωθεί το από 28/2/2018 Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, συνολικής εκτάσεως 6.008.076 τ.μ.

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα είχαν εγκριθεί οι κατευθύνσεις και οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος και όροι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, επικυρώθηκαν δε οι οριογραμμές των διαρρεόντων την περιοχή ρεμάτων.

Οι αιτήσεις ακύρωσης επικεντρώνονταν, μεταξύ άλλων, και στο σκέλος του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την κατασκευή έξι υψηλών κτιρίων (ουρανοξύστες), ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται αντιληπτά ως τοπόσημα (landmarks).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη, απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως.

Μάλιστα το ΣτΕ απέρριψε και τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές.

Ως προς το τελευταίο διατυπώθηκε μειοψηφία 10 συμβούλων Επικρατείας – ειδικά ως προς το παράκτιο μέτωπο της επίμαχης έκτασης.

«Θα προχωρήσουν»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε προ ημερών πως μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα προχωρήσουν οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που εκκρεμούν, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα.

Παράλληλα θα γίνουν και διορθώσεις στην ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από το επενδυτικό σχήμα, επειδή εμπλέκει, πέραν του δέοντος, το υπουργείο Πολιτισμού.

Με τη δημοσίευση των ΚΥΑ ανοίγει ο δρόμος για την εκκίνηση του διαγωνισμού, ώστε να παραχωρηθεί άδεια για καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη από την Επιτροπή Παιγνίων, με πρόβλεψη για υποβολή προσφορών στα τέλη Ιουλίου, αλλά αναμένεται να δοθεί νέα παράταση.

Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την υπόθεση του Ελληνικού, όπως και την εκκίνηση του σχεδίου της κινεζικής Cosco στον Πειραιά, σε σύμβολο της στροφής της χώρας προς ένα φιλικότερο επενδυτικό κλίμα για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Φ. Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα