Μπλόκο από τον Τραμπ στην πώληση των F-35

«Δεν θα τα δώσουμε στην Τουρκία» ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ομόφωνο «όχι» από την Κύπρο στην πρόταση-πρόκληση ΑκιντζίΑμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στην παραλαβή του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες με δηλώσεις του την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες… Και λέμε τώρα στην Τουρκία… δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, ομόφωνα «όχι» στην πρόταση-πρόκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή διαχείρισης των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ είπε χθες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, αφού σημειώνουν πως η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από τον στόχο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, εξουσιοδοτούν τον Νίκο Αναστασιάδη να απαντήσει εγγράφως στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι απορρίπτεται η πρότασή του και να ενημερώσει σχετικά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του παίζει έναν περίεργο έως ύποπτο ρόλο.

Η εξέλιξη αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς είναι πασιφανές ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, κατόπιν εντολών της Αγκυρας, επιχειρεί να στρέψει τεχνηέντως το ενδιαφέρον αλλού, πέραν των προκλήσεων και των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αυτό επισημάνθηκε χθες στο συμβούλιο από τους πολιτικούς αρχηγούς. «Η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από τον εθνικό στόχο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ενώ πρόσθεσε πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξήγησε πως καλύπτεται από το κοινό ανακοινωθέν, όπως και ο πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. Νικόλας Παπαδόπουλος, και υπέδειξαν στον Αναστασιάδη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Υπενθυμίζεται πως με την πρότασή του ο Μουσταφά Ακιντζί επιχειρούσε να εμφανίσει τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους να έχουν ίσα δικαιώματα στις πηγές φυσικού αερίου και ότι πρέπει και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν ταυτόχρονα και με τρόπο δίκαιο από αυτές τις πηγές και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να συσταθεί μία επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα διαχειρίζεται τους υδρογονάνθρακες χωρίς «να παραβιάζει τις υφιστάμενες θέσεις της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό».

Στο μεταξύ χθες, οι Τουρκοκύπριοι χαρακτήρισαν λάθος τα μέτρα κατά της Τουρκίας γιατί δήθεν δεν «συμβάλλουν προς την επίλυση του Κυπριακού», όμως την έκπληξη προκάλεσε η στάση της Ρωσίας, η οποία τάχθηκε επισήμως κατά των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. στο καθεστώς Ερντογάν (σ.σ.: κυρώσεις-χάδι), προφανώς για να προστατέψει και τις σχέσεις που οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει τελευταίως και με την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, η χώρα αποδοκίμασε τα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Αγκυρα: Μέτρα εσείς, τέταρτο πλοίο εμείς!

Η Τουρκία χλευάζει τα μέτρα που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος της για την παραβατικότητα που επιδεικνύει στην κυπριακή ΑΟΖ και προκαλεί, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει τη δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μάλιστα και τέταρτο ερευνητικό σκάφος στην περιοχή.

«Η απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην Τουρκία. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να βαθύνει τη διαίρεση στο νησί της Κύπρου» σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ, αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι ανούσια και ανίκανα να σταματήσουν τους τσαμπουκάδες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα στείλει και άλλο πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν των «Πορθητή», «Γιαβούζ» και «Μπαρμπαρός».

«Εάν η Ε.Ε. παίρνει τέτοιες αποφάσεις κατά της Τουρκίας, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε τρία πλοία. Θα στείλουμε ένα τέταρτο το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους με την Τουρκία. Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Κατά της Ε.Ε. τάχθηκε και ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι «έχουμε δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα