«Δίχασε» Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. η εκλογή Παπαδημούλη

Η ψηφοφορία για την εκλογή Παπαδημούλη στην αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου δίχασε τις Ευρωκοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Μάλιστα στη «γαλάζια» ευρωομάδα επικράτησε σύγχυση, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (φωτό) να δίνει γραμμή για την ψήφιση του Δημήτρη Παπαδημούλη, με βασικό επιχείρημα ότι είναι Ελληνας, παρά την αντίθετη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τη λίστα που διακινούσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που δεν πρότεινε κανέναν Ελληνα ευρωβουλευτή για τις θέσεις αντιπροέδρων.

Ωστόσο με δημόσιες δηλώσεις τους τόσο η Ελίζα Βόζεμπεργκ όσο και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου γνωστοποίησαν ότι καταψήφισαν την υποψηφιότητα Παπαδημούλη.

Μάλιστα, η κυρία Ασημακοπούλου προέβαλε ως αυτονόητη τη στάση της στην ψηφοφορία, ενώ η Ελίζα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι ο κ. Παπαδημούλης «συστηματικά και σκόπιμα προσβάλλει τη Ν.Δ. και την κυβέρνησή μας».

Παρ' όλα αυτά όμως η κατάσταση μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο όταν η κυρία Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι ουδέποτε αποφασίστηκε από την ομάδα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. η στήριξη Παπαδημούλη και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος διέψευδε ότι δόθηκε εντολή από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ψηφιστεί ο ΔημήτρηςΠαπαδημούλης. 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ευχαριστούσε δημοσίως τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη στήριξή του και τόνιζε ότι «διάφοροι ακραίοι επιτίθενται στον Μεϊμαράκη και στους Ελληνες ευρωβουλευτές που με ψήφισαν».

Ανάλογη κατάσταση φαίνεται να υπάρχει και στο ΚΙΝ.ΑΛ., όπου, παρότι διαθέτει μόλις δύο ευρωβουλευτές, οι πληροφορίες λένε ότι δεν κατάφεραν να... συνεννοηθούν, με αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης να ψηφίζει υπέρ του Παπαδημούλη, ενώ η Εύα Καϊλή τον καταψήφισε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι απορίας άξιο γιατί σε ψηφοφορίες για την ανάδειξη προσώπων σε θεσμικά όργανα όλα να υπόκεινται και να κρίνονται μέσα από το πρίσμα της ύπαρξης ή μη κομματικών γραμμών και να μην υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση -εν προκειμένω- του ευρωβουλευτή.