«Συναγερμός» για τα συμπληρώματα!

Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι σκευάσματα που συνδυάζουν ασβέστιο και βιταμίνη D προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικάΝέα αμερικανική μελέτη των επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια προειδοποιεί ότι ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών, που παίρνουν συχνά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιοπάθειες!

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, ο κίνδυνος αφορά κυρίως τον συνδυασμό συμπληρωμάτων με ασβέστιο και βιταμίνη D, καθώς αυτά φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης, δηλαδή δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σαφί Χαν, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», αξιολόγησε 277 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με placebo κλινικές μελέτες για 24 συμπληρώματα, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, τα συμπληρώματα που συνδυάζουν ασβέστιο και βιταμίνη D φαίνεται να αυξάνουν κατά 17% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οπως, πάντως, είπε ο δρ Χαν, «άλλα συμπληρώματα δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίπτωση στη θνησιμότητα ή στον καρδιαγγειακό κίνδυνο». Ανάμεσα σε αυτά τα άλλα συμπληρώματα είναι το σελήνιο, οι βιταμίνες Α, Β6, C, E και D (μόνη της), το ασβέστιο (μόνο του), ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι παρέχουν καρδιαγγειακή προστασία οι βιταμίνες Α, Β, C και D, ούτε το βήτα-καροτένιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, τα αντιοξειδωτικά και οι πολυβιταμίνες.

Μόνο το φυλλικό οξύ και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρέθηκαν να έχουν ένα μικρό όφελος (κι αυτό υπό προϋποθέσεις). Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που τείνουν όχι μόνο να απομυθοποιήσουν τα συμπληρώματα, αλλά και να αναδείξουν τους πιθανούς κινδύνους τους.

Οπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αγοράζουν συμπληρώματα βιταμινών, καθώς μπορούν να πάρουν από μια ισορροπημένη διατροφή ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός τους.

«Οι άνθρωποι που παίρνουν τέτοια συμπληρώματα για να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους πετάνε τα χρήματά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ. Χαν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα