Γιάνης, μπάλα και καράτε

Να μια ταινία που αξίζει να γυριστεί: «Ο Γιάνης και το όργανο της τάξεως». Θα σάρωνε όλους τους σινεμάδες!Η αφήγηση Βαρουφάκη για το περιστατικό στο μαγευτικό Παρίσι πρέπει να διδάσκεται στις σχολές σεναριογράφων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα πώς οικοδομείται η ένταση «ενώ ήμουν έτοιμος να φύγω τοποθετήθηκε στη μέση του διαδρόμου, με τους αγκώνες σε έκταση και εμφανώς επιθετικά, αφήνοντάς μου λίγο χώρο για να περάσω χωρίς να τον ακουμπήσω».

Το κοινό της ταινίας μας βλέπει μια παράξενη σκηνή.

Εναν αεράτο πρώην υπουργό που μόλις αποβιβάστηκε από αεροπλάνο να προσπαθεί να περάσει τον διάδρομο και να εμποδίζεται από κάποιον Γάλλο αστυνομικό (quelle brutalité – οποία βαναυσότης!), που έχει τεντωμένους… αγκώνες.

Μα, γιατί τέντωσε τους αγκώνες; Καζατσόκ θα χόρευε;

Προχωράμε στη σκηνή No 2: «Καθώς τον περνούσα από τα αριστερά, ο δεξιός μου αγκώνας ακούμπησε τον δικό του. Τη στιγμή που αυτό συνέβη (αναπόφευκτα λόγω της στάσης του) αντέδρασε βίαια».

Η ένταση ανεβαίνει, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται και όλα, μα όλα, είναι έτοιμα να πάρουν φωτιά – και ο σπινθήρας ανάβει με το άγγιγμα των αγκώνων. Ο υπουργικός αγκών τσιγκλίζεται από το κούντρισμα του αδυσώπητου ενστόλου, με τις άγριες διαθέσεις που έρχονται κόντρα στον βελούδινο ήχο της γαλλικής γλώσσας, που επιδέξια χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του.

Σκηνή No 3 (σχεδόν ακατάλληλη για ενηλίκους με βαθμό νοημοσύνης άνω εκείνης του μπανανόμηλου): «Τον κοίταξα και του είπα ότι ήταν ανάρμοστο για έναν αστυνομικό να συμπεριφέρεται έτσι σε έναν επισκέπτη.

Σε απάντηση, μου άρπαξε το διαβατήριο και μου ζήτησε να σταθώ στον τοίχο». Η ένταση βαράει κόκκινο και ο Γιάνης, που έχει σκληρά παρενοχληθεί και αφόρητα ταπεινωθεί από τον φορέα της κρατικής ισχύος, αντεπιτίθεται.

Του λέει με παθιάρικη αυτοπεποίθηση και ξαναμμένη οργή ότι είναι «ανάρμοστο για έναν αστυνομικό να συμπεριφέρεται έτσι σε έναν επισκέπτη». Μα πόσο μαϊστόρικη η επιλογή της λέξης «ανάρμοστο»…

Κι ο αστυνομικός τι κάνει; Πλησιάζει σε απόσταση γουρουνότριχας στην ολοκληρωτική, ασυγκράτητη κορύφωση του δράματος: Ζητάει από τον Γιάνη να σταθεί. Στον τοίχο…

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα