Ο Βαρβιτσιώτης βρήκε θετικά στη Συμφωνία των Πρεσπών

Έκανε «γλύκες» στον Ντιμιτρόφ. Προκλητικότατος ο ΣκοπιανόςΟύτε τα προσχήματα φαίνεται ότι δεν κράτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όσον αφορά τη συμφωνία προδοσίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι έχει λύσει τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σε μεγάλο βαθμό.

Θεώρησε επίσης δεδομένη και προφανώς εφαρμόσιμη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν βρήκε λέξη να πει ή να υπονοήσει καν για τον αλυτρωτισμό που επιδεικνύουν τα Σκόπια, αναφέροντας έστω πλαγίως το «βέτο» που έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι διατηρεί η Ελλάδα για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Κατά ορισμένες ιστοσελίδες μάλιστα (gr.euronews.com και naftemporiki.gr) ο κ. Βαρβιτσιώτης φέρεται ότι ανέφερε τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία»!

Ολα αυτά συνέβησαν στο συνέδριο του «Economist», εκεί όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάθισε στο ίδιο πάνελ με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ, ενώ προηγουμένως είχαν θερμή χειραψία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η Ελλάδα θα εμπλακεί ενεργά στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε. και σημείωσε: «Θα έχουμε περιθώριο να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε αυτή τη συμφωνία πιο επωφελή και για τις δύο πλευρές τους επόμενους μήνες και χρόνια, μέσω της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε. Πάντως, αυτό θα το κάνουμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, ώστε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα προϊόντα μας».

Σε αντίθεση με τον κ. Βαρβιτσιώτη, πολύ πιο προσεκτικός ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας στην παρέμβασή του ότι «για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής».

Ο κ. Ντιμιτρόφ, από την πλευρά του, ήταν προκλητικός μιλώντας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και διεθνή αξιοπιστία που διακυβεύονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν η χώρα του είναι εκείνη που επιμένει να εμφανίζεται ως «Μακεδονία» και να διεκδικεί μειονότητα στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε δε ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να μπει στην Ε.Ε., αλλά είναι έτοιμη να «αρχίσει το ταξίδι των διαπραγματεύσεων».

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που δεν έχασε βεβαίως την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις των υπουργών της νέας κυβέρνησης και να καλωσορίσει «τις δηλώσεις των συναδέλφων μου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Αμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν αυστηρά οι όροι της».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα