Μικρές βελτιώσεις στις 120 δόσεις!

Αφορούν οφειλέτες με χρέη στην Εφορία έως 3.000 ευρώ. Δρομολογούνται περισσότερες καταβολές με μικρότερα ποσάΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Περισσότερες δόσεις σε μικρότερα ποσά είναι το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τη βελτίωση της ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, η οποία αφορά συνολικά 2.400.000 φορολογουμένους με χρέη έως 3.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ελάχιστη μηναία δόση αναμένεται να μειωθεί στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα.

Το «κούρεμα» της ελάχιστης δόσης θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν ποσά από 2.400 έως 3.000 ευρώ να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, όσοι έχουν φορολογικές οφειλές από 200 έως 2.400 ευρώ θα διευκολυνθούν να τις εξοφλήσουν σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η καθεμία. Είναι προφανές ότι για τους μικροοφειλέτες ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά, καθόσον σε κάθε περίπτωση η οφειλή θα διαιρείται με ελάχιστο ποσό δόσης των 20 ευρώ, αντί των 30 ευρώ.

Φορολογούμενος, για παράδειγμα, που χρωστάει στην Εφορία 2.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλεί την οφειλή του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη (2.000:20=100), ενώ σήμερα προβλέπεται η αποπληρωμή σε 67 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ εκάστη.

Δέσμευση

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις χαμηλοοφειλετών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα νομοθετηθούν απλές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 20 ευρώ, έτσι ώστε να μπορούν να πληρώνουν και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα ψηφιστεί στη Βουλή που ορκίστηκε χθες έως τις 10 Αυγούστου, συζητείται να περιληφθούν προβλέψεις για τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%.

Επισημαίνεται ότι έως τώρα δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο βασικές συνολικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με άλλο σενάριο, για μεσαίες και μεγάλες οφειλές προβλέπεται η ρύθμιση του 50% μέσω δόσεων και το «πάγωμα» του υπολοίπου μέχρι την πλήρη εξόφληση ή και τη διαγραφή του -μέρους ή του συνόλου- με εισοδηματικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι παραμονές των βουλευτικών εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τύχη της οποίας είναι αβέβαιη, είχε περιλάβει στη ρύθμιση επιχειρήσεις με τζίρο έως 2.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα