Πιέζουν για φορολογικό και αξιολόγηση οι δανειστές

Στήριξη Τσίπρα στις προσπάθειες για μείωση των πλεονασμάτων. Απορρίπτει κάθε συζήτηση για την αλλαγή των συμφωνηθέντων ο ΡέγκλινγκΝέο κύκλο συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο και τις πολιτικές ηγεσίες παραγωγικών υπουργείων (Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης) εγκαινιάζουν από σήμερα οι δανειστές με αντικείμενο το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο και τα λιμνάζοντα θέματα της τρίτης αξιολόγησης. 

Ηδη πάντως η πίεση που ασκούν στη νέα κυβέρνηση έχει γίνει αισθητή, καθώς σε όλους τους τόνους από το συνέδριο του «Economist» ξεκαθάρισαν ότι ο στόχος του 3,5% για τα πλεονάσματα δεν είναι διαπραγματεύσιμος.

Το επανέλαβε εμφατικά και χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Οταν ο τελευταίος υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει κάθε σοβαρή προσπάθεια για μείωση των πλεονασμάτων, άκουσε τον επικεφαλής του ESM να απαντά ότι «η χώρα πρέπει να μείνει αυστηρά προσηλωμένη στους στόχους».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προλάβει να ενημερώσει τους επισκέπτες για πλευρές των προτεινόμενων φορολογικών ρυθμίσεων με κοστολογημένη τεκμηρίωση.

Στον σχετικό φάκελο αποτυπώνονται οι δημοσιονομικές πηγές από τις οποίες θα καλυφθεί το κόστος των ελαφρύνσεων, με γνώμονα την ευλαβική τήρηση της δέσμευσης για πρωτογενή πλεονάσματα.

Οπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι αναπτυξιακός, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλή απόσβεση των δημοσιονομικών κραδασμών.

Τηλεδιασκέψεις

Η αποστολή των στοιχείων, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα συνεχιστεί εκ του σύνεγγυς τις επόμενες ώρες και μέσω τηλεδιασκέψεων εν μέσω θέρους.

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός πάντως παραμένει αμετάβλητος, με στόχο να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως τις 10 Αυγούστου.

Επείγουσα κυβερνητική προτεραιότητα, όπως εξηγεί στους συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομικών, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.

Επίσης, θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία θα ενσωματώνονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες οι νομοθετικές αλλαγές των τελευταίων ετών, μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία ανώτατων δικαστηρίων.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα