Επένδυση-μαμούθ της Mytilineos

Αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή του νέου σταθμού CCGT στον Αγιο Νικόλαο, συνολικού κόστους 300.000.000 €Ενας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη ετοιμάζεται να μπει σε φάση κατασκευής. Ολοκληρώνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες και με τη συνδρομή και την εμπειρία του τομέα έργων EPC – METKA, η Mytilineos αρχίζει το φθινόπωρο τις κατασκευαστικές εργασίες.

Ο νέος σταθμός CCGT θα είναι ισχύος 826 MW και θα κατασκευαστεί στο ενεργειακό κέντρο της εταιρίας, στον Αγ. Νικόλαο.

Ο τομέας έργων EPC – METKA έχει, άλλωστε, αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα όσο και για την ταχύτητα κατασκευής του έργου.

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ο σταθμός, ο οποίος θα έχει ως βασικό προμηθευτή την GE, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος της επένδυσης είναι της τάξης των 300.000.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες, κατά πάγια πρακτική της Mytilineos, θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Εχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η Mytilineos θα ξεπερνά τα 2.000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού μοντέλου (target model).

Ταυτόχρονα, η Mytilineos συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους.

Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Σημειώνεται πως η εταιρία Mytilineos κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της μεταλλουργίας, του ηλεκτρισμού – φυσικού αερίου και των ολοκληρωμένων έργων και υποδομών.

Ιδρύθηκε το 1990 στην Ελλάδα, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, και απασχολεί περισσότερους από 2.900 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα