Πόλεμος (ξαφνικά) κατά του Ανθιμου και της Ορθοδοξίας

Αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΑΠΘ προκαλεί η προ ημερών αναγόρευση του μητροπολίτη σε επίτιμο διδάκτοραΗ απόφαση επιτιμοποίησης του μητροπολίτη Ανθιμου έχει προκαλέσει εσωτερικές αντιπαραθέσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που διατυπώνονται στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Ο μητροπολίτης αναγορεύτηκε την περασμένη Δευτέρα επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής, αλλά μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες κάποιες «περίεργες» απόψεις, δήθεν προοδευτικών, οι οποίοι φυσικά και «ξεχνούν» την κοινωνική δράση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, η οποία είναι ζηλευτή, και ασχολούνται μόνο με το γιατί έγινε η τελετή στο γραφείο του και όχι στο ΑΠΘ!

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν συγκεντρωθεί και 3.500 υπογραφές (όπως αναφέρουν) στην πλατφόρμα avaaz για την ακύρωση της αναγόρευσης του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ και το θέμα παίρνει μεγάλη διάσταση, ειδικά στο διαδίκτυο.

Στο κείμενο καλούνται να υπογράψουν όσοι επιθυμούν – και όχι μόνο πανεπιστημιακοί.

«Ο πρύτανης κ. Μήτκας αναγόρευσε τον μητροπολίτη σε επίτιμο, κρυφά και χωρίς σχετική ανακοίνωση, και ζητούμε να αναιρεθεί η απόφαση αυτή άμεσα, καθώς είναι τεράστια προσβολή αφενός απέναντι στην επιστημονική κοινότητα κι αφετέρου απέναντι στους πολίτες και στην κοινωνία. Είναι αδιανόητο να τιμούμε με τον οποιονδήποτε τρόπο ανθρώπους με τοξικές, αναχρονιστικές απόψεις» υποστηρίζεται στο κείμενο, τη στιγμή όμως που υπάρχει απόφαση της Συγκλήτου για αναγόρευση του μητροπολίτη ως επίτιμου από το 2017!

Προφανώς «ενοχλούν» ο Ανθιμος και οι απόψεις του για την Ορθοδοξία, και η επίθεση γίνεται όχι μόνο κατά του μητροπολίτη, αλλά σίγουρα και κατά του ορθόδοξου λόγου, τον οποίο προφανώς και δεν θέλουν να ακούγεται πουθενά όσοι ξεκίνησαν αυτό τον «πόλεμο» μέσω του διαδικτύου.

Μεταξύ αυτών που καταλογίζουν στον μητροπολίτη είναι η δήλωσή του «η ομοφυλοφιλία είναι αμάρτημα, είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή και δεν χωράει κουβέντα».

Τι θα έπρεπε να πει, δηλαδή, για να τους ικανοποιήσει; Και, ακόμη, η δήλωσή του «δεν θέλω πρόσφυγες και μετανάστες στη Θεσσαλονίκη», που κι αυτή δεν άρεσε σε όσους επιτίθενται κατά του μητροπολίτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Σίμος Πασχαλίδης αναφέρει: «Στην πολυετή εκκλησιαστική προσφορά του κ. Ανθίμου, επί 30 χρόνια στην ακριτική Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, με πλουσιότατο κοινωνικό έργο, μεταξύ του οποίου η ίδρυση πρότυπων ιδρυμάτων για χρονίως πάσχοντες και γηροκομείων, και με τη μοναδική συμβολή του στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, για την οποία τιμήθηκε τότε ως επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ».

Σημειώνει, επίσης, την υποστήριξη που παρείχε ο κ. Ανθιμος στις εκπαιδευτικές και επιστημονικές δράσεις και των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής, καθώς και «στην πολύτιμη διευκόλυνση των σπουδών αλλοδαπών φοιτητών του πανεπιστημίου μας, μέσω της λειτουργίας τριών φοιτητικών οικοτροφείων, με ενίσχυση ιδιαίτερα των φοιτητών που προέρχονται ακόμη και από τα Σκόπια».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα