Λυρική: Σβήνει 80 κεράκια με πανδαισία επί σκηνής!

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2019/20Μια νέα εποχή διαλόγου και αλληλεπιδράσεως με το παγκόσμιο γίγνεσθαι στην τέχνη της όπερας σηματοδοτεί το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2019/20 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κατά την οποία θα εορταστούν τα 80 χρόνια λειτουργίας της.

Το πρόγραμμα, που έχει σχεδιάσει ο Γιώργος Κουμεντάκης επανανοηματοδοτεί την έννοια της εξωστρέφειας μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και συμπαραγωγές με διεθνείς φορείς, επενδύει στη νέα δημιουργία μέσω αναθέσεων, κάνει αποφασιστικά βήματα στη διεύρυνση του ρεπερτορίου της όπερας, διερευνά την αλληλεπίδραση του λυρικού θεάτρου με την περφόρμανς και τα εικαστικά και φέρνει επί σκηνής μοναδικά αριστουργήματα της όπερας, της οπερέτας και του μπαλέτου σε φιλόδοξες παραγωγές.

Το φετινό φιλόδοξο πρόγραμμα ανακοίνωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην πρώτη της δημόσια παρουσία, του διευθυντή Μπαλέτου Κωνσταντίνου Ρήγου και του προέδρου του Δ.Σ. Βασίλη Καραμητσάνη. 

Περιλαμβάνει τέσσερις πρώτες παγκόσμιες πρεμιέρες («Πάπισσα Ιωάννα», «Μέσα Χώρα», «Χορός με τη σκιά μου», «Γιώργος Λάνθιμος – The Artist on the Composer»), μία πρώτη πανελλήνια πρεμιέρα με την περφόρμανς «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», επτά νέες παραγωγές όπερας («Η υπνοβάτις», «Ντον Κάρλο», «Βότσεκ», «Πάπισσα Ιωάννα», «Μέσα Χώρα», «Βέρθερος», «Ριγολέττος»), δύο νέες παραγωγές μπαλέτου («Χορός με τη σκιά μου», «Δον Κιχώτης»), τρεις αναβιώσεις παραγωγών («Η λίμνη των κύκνων», «Η νυχτερίδα», «Το αηδόνι του αυτοκράτορα»), αλλά και συναυλίες («Αφιέρωμα στον Κώστα Πασχάλη», «Τρία κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα», «Η εποχή της Μελισσάνθης»), προβολές συνοδεία ζωντανής μουσικής («Οι Απάχηδες των Αθηνών», «The Artist on the Composer»).

Επίσης, περιλαμβάνει συμπράξεις με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως οι Γιώργος Λάνθιμος, Ολιβιέ Πι, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Γκρέιαμ Βικ, Δημήτρης Καραντζάς, Νίκος Καραθάνος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι, Μπενουά Ζακό κ.ά.

Χαιρετισμός

Κατά τον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα 80 κεράκια που σβήνει η Εθνική Λυρική Σκηνή φέρνουν στον νου μου τους στίχους του Καβάφη. Επιβεβαιώνεται από τη μια ότι “του μέλλοντος οι μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας σα μια σειρά κεράκια αναμμένα – χρυσά, ζεστά και ζωηρά κεράκια”. (…) Είναι εξαιρετική η ιδέα σας η Λυρική Σκηνή να συστήνεται διεθνώς προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αθήνα: τους αρχαιολογικούς χώρους, το παλιό της θέατρο, τη σημερινή της στέγη, το Ηρώδειο». 

Ο κ. Καραμητσάνης ανέφερε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει στους οκτώ μήνες της θητείας του νέου διοικητικού συμβουλίου, με στόχο τον οικονομικό και τον διοικητικό εξορθολογισμό του οργανισμού.

Αφού καλωσόρισε τη νέα υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Κουμεντάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η καλλιτεχνική περίοδος 2019/20 συμπυκνώνει με έναν σχεδόν υπερφυσικό τρόπο το ιστορικό παρελθόν και το φιλόδοξο μέλλον της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

Ενώ για τον εορτασμό των 80 ετών ανέφερε: «Ηταν 5 Μαρτίου 1940 όταν η πρώτη παράσταση της “Νυχτερίδας” του Γιόχαν Στράους του νεότερου αποτέλεσε την κορύφωση της προσπάθειας σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής εκείνης, με προεξάρχοντα τον σπουδαίο Κωστή Μπαστιά, να δημιουργήσουν μια Λυρική Σκηνή, στην αρχή ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου στο Τσίλλερ της Αγίου Κωνσταντίνου. Η συνέχεια είναι γνωστή…». 

Μάλιστα, την ημέρα των 80ών γενεθλίων της ΕΛΣ θα παρουσιαστεί ο ίδιος τίτλος, η «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου, έχοντας ειδικά για εκείνη την ημέρα προσκεκλημένους-έκπληξη στο πάρτι του πρίγκιπα Ορλόφσκι.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα