Ασυμβίβαστο και μετά την υπουργική θητεία

Δεν θα μπορεί κάποιος να εργαστεί σε τομέα που είναι συναφής του χαρτοφυλακίου τουΣτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που θα κατατεθεί στις 23 Ιουλίου στη Βουλή, θα συμπεριληφθούν διατάξεις για τα επαγγελματικά ασυμβίβαστα των υπουργών και των υφυπουργών.

Μάλιστα, το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τα μέλη της κυβέρνησης θα εκτείνεται και μετά τη θητεία των υπουργών και υφυπουργών.

Αυτά αποκάλυψε χθες, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, διευκρινίζοντας ότι «τα κωλύματα θα έχουν να κάνουν με τη δράση και τα έργα του υπουργού, και θα εκτείνονται πιθανώς σε χρόνο και μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων του».

Δίνοντας ένα παράδειγμα για τις περιπτώσεις των κωλυμάτων που θα αφορά η ρύθμιση, ο υπουργός ανέφερε: «Eάν, για παράδειγμα, έχω το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης και έχω την ευθύνη της ΔΕΗ, δεν είναι δυνατόν στη συνέχεια να εργαστώ ως στέλεχος του Οργανισμού».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας του υπουργού ή του υφυπουργού θα απαγορεύεται η σύναψη σύμβασης «του ιδίου ή του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος με την ύλη του υπουργείου του».

Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να θεσπίσει το ασυμβίβαστο για όσους δημοσιογράφους διετέλεσαν βουλευτές και υπουργοί, καθώς και για όσους συμμετείχαν σε κυβερνητικές θέσεις.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες των υφυπουργών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι αυτό το θέμα έκλεισε με ταχύτατες διαδικασίες, ενώ μοναδική εκκρεμότητα παραμένει η επιλογή από το ΑΣΕΠ ενός υπηρεσιακού γραμματέα από το στελεχικό του δυναμικό του κάθε υπουργείου, χωρίς καμιά συμμετοχή της κυβέρνησης.

Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να υπάρξει μείωση των μετακλητών υπαλλήλων.

Οσο για την εκλογή της νέας ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα θα τεθεί άμεσα, προκειμένου την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε αρχίζει το νέο δικαστικό έτος, να υπάρχει ηγεσία στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα