ΑΔΕΙΑΣΜΑ ή ΒΕΤΟ;

Το ντόμινο με Βέμπερ και το δυσοίωνο μέλλονΑπό τον
Γιώργο Χαρβαλιά

Μπλόκαραν οι Γερμανοί τον Σαμαρά στην Κομισιόν; Ή ξανασκέφτηκε ο Κυριάκος την υπόσχεσή του και αποφάσισε να την αθετήσει για να μη δώσει ευρωπαϊκό ρόλο στον πιο επικίνδυνο βαρόνο του κόμματος, που διατηρεί ακόμη φιλοδοξίες;

Θα το μάθουμε σύντομα, γιατί στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα υπάρχουν αρκετοί κουτσομπόληδες. Γεγονός είναι όμως ότι η χθεσινή ανακοίνωση της επιλογής Σχοινά για τη διαδοχή του Αβραμόπουλου ήταν το τυπικό επιστέγασμα μιας προδιαγεγραμμένης εξέλιξης.

Εξέλιξη που πρώτη «μάντεψε» η «δημοκρατία», από την επομένη κιόλας των εκλογών, όταν διαπιστώθηκε ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θα συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό σχήμα, παραμένοντας «χρυσή εφεδρεία» για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν.

Είναι αλήθεια ότι η εξευτελιστική απόσυρση της υποψηφιότητας Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν και η άρον άρον αντικατάστασή του από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν και απολύτως προβλέψιμη (η «δημοκρατία» και ο υπογράφων επίσης την είχαν «μαντέψει» εγκαίρως), ανέτρεψε πολλούς από τους υπολογισμούς του Κυριάκου.

Πρόσφερε όμως και προσχήματα για αθετήσεις δεσμεύσεων.

Προσωπικά θεωρώ βέβαιο ότι αν η νέα ελληνική κυβέρνηση επέμενε, θα μπορούσε να εξασφαλίσει αν όχι μία θέση αντιπροέδρου (στον βαθμό που αυτές μπορεί να μειωθούν), ένα εξόχως «βαρύ» χαρτοφυλάκιο για έναν πρώην πρωθυπουργό διεθνούς διαμετρήματος.

Στην καλύτερη περίπτωση ο Κυριάκος, με πολλά ανοιχτά μέτωπα μπροστά του, δεν θέλησε να ξοδέψει «πυρομαχικά» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη χειρότερη, βρήκε μια καλή δικαιολογία για να οργανώσει ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στον Σαμαρά.

Πάμε στην ουσία τώρα. Είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τέως σπόουκσμαν του Γιούνκερ, κατάλληλη επιλογή για την εκπροσώπηση της χώρας στην Κομισιόν; Ασφαλώς και όχι, είναι η απάντηση. Τουλάχιστον όχι κατάλληλη για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Για τα συμφέροντα των δανειστών και του ευρω-διευθυντηρίου, πιθανότατα ναι.

Ενας άνθρωπος που βγαίνει δημόσια να ισχυριστεί ότι οι πιρουέτες του κορυφαίου ευρωπαϊκού παράγοντα, που μέρα παρά μέρα γίνεται ντίρλα, είναι αποτέλεσμα… οσφυαλγίας, δείχνει σε ποιον θεό πιστεύει.

Είναι από αυτούς που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το τρέμουλο-κομπρεσέρ της Μέρκελ είναι αποτέλεσμα μιας ελαφράς υποθερμίας, ενός ελαττωματικού ανεμιστήρα, λανθασμένης δοσολογίας στον καπουτσίνο και πάει λέγοντας.

Αλλά για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ελλάδας έναντι των πρώην αφεντικών του δεν κάνει.

Λανθασμένη επιλογή, λοιπόν, και θα τη βρούμε μπροστά μας. Γιατί αντί ο κ. Σχοινάς να λειτουργήσει ως υποβοηθητικός παράγοντας διευκολύνοντας την κυβέρνηση στην κρίσιμη αποστολή της, θα λειτουργήσει ως πρόσθετος μοχλός πίεσης, μεταφέροντας επιτακτικά τα αιτήματα των δανειστών. Τόσο απλά…

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα