Εθνική παράδοση

Η ορκωμοσία στη Βουλή ως πρότυπο για τη ΔύσηΑπό τον
ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Διαπορούσε νωρίς χθες το πρωί στην ΕΡΤ η Μαριλένα Κατσίμη εις τι συνίσταται αυτό που η εφημερίδα μας ονόμασε «ορκωμοσία με Χριστό και ευπρέπεια», αναφερόμενη βεβαίως στην τελετή της νέας Βουλής.

Προφανώς, επειδή στην πατρίδα μας θεωρούμε ρουτίνα τις δημόσιες τελετές, σπάνια αντιλαμβανόμαστε τους συμβολισμούς τους. Οι ξένοι όμως, ακόμα και αυτοί που δεν μας αγαπούν, τις παρατηρούν και εντυπωσιάζονται.

Το 2015 ο Ερντογάν παρακολούθησε δορυφορικά από την ΕΡΤ την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, την κατάθεση στεφάνου στον Αγνωστο Στρατιώτη, τη συνοδεία των ευζώνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και εντυπωσιασμένος τηλεφώνησε στον ανώτατο άρχοντα για να του εκφράσει τον θαυμασμό του. 

Για εμάς όμως είναι ρουτίνα.

Δεν νιώθουμε τίποτε. Αυτό συνέβη και προχθές στο Κοινοβούλιο. Επειδή παρακολουθούμε χρόνια τώρα τα καθιερωμένα κατά την τελετή της ορκωμοσίας, τα θεωρούμε λεπτομέρειες.

Ωστόσο η ορκωμοσία μας είναι πρότυπο για δυτική δημοκρατία, διότι διεξάγεται έτσι ώστε διακηρύσσει τον σεβασμό της στο μετριοπαθές Ισλάμ. Και σε άλλα Κοινοβούλια του κόσμου μουσουλμάνοι δίδουν θρησκευτικό όρκο.

Σε ελάχιστα όμως -μην πω σε κανένα- μουσουλμάνοι βουλευτές θέτουν την παλάμη τους στο Κοράνι. Στην Ευρώπη θεωρείται περίπου βλάσφημο κείμενο.

Στην Ελλάδα όμως η ορκωμοσία των μουσουλμάνων βουλευτών έναν αιώνα τώρα γίνεται στο Κοράνι.

Και ενώ αυτοί δίδουν όρκο στον Προφήτη Μωάμεθ ότι θα εφαρμόζουν πιστά το Σύνταγμα και τους νόμους, οι χριστιανοί συνάδελφοί τους εγείρονται από τα έδρανά τους και παρακολουθούν όρθιοι, εις ένδειξιν σεβασμού, την ορκωμοσία των συναδέλφων τους.

Βρείτε, παρακαλώ, αντίστοιχη ευρωπαϊκή εικόνα!

Να, λοιπόν, γιατί η ελληνική ορκωμοσία είναι υπόδειγμα για δυτική δημοκρατία. Δεν προάγει το μίσος και το πάθος, αλλά τη συνύπαρξη και την ανοιχτή κοινωνία. Πρόκειται για παράδοση.

Παράδοση που άρχισε επί Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος στις πρώτες Βουλές μετά τη Λωζάννη διόριζε με διαδικασίες αντίστοιχες με των σημερινών βουλευτών Επικρατείας μουσουλμάνους στη Βουλή.

Παράδοση που εκφράζεται έως σήμερα με την προαιρετική εφαρμογή του ιερού νόμου της σαρίας από τους μουφτήδες της Θράκης, δικαίωμα που δόθηκε στο μετριοπαθές Ισλάμ από τον Βενιζέλο, για να νιώσει ασφαλής η θρησκευτική μειονότητα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Παράδοση που εκφράζεται στις μέρες μας με την ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου, για να παίρνουν πτυχία οι ιμάμηδες θρησκευτικοί λειτουργοί τους.

Στην παράδοση του κοινοβουλευτισμού μας βρίσκεται, λοιπόν, η ρίζα της αποδοχής της διαφορετικότητας. Και στο μέτρο που στην πατρίδα μας δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος ο τζιχαντισμός εξαιτίας της επίδειξης σεβασμού στους αλλόδοξους στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, αυτό αποτελεί πατριωτική πολιτική.

Στην κοινοβουλευτική παράδοσή μας ανήκει και η σύμπραξη της Εκκλησίας στην παροχή του νενομισμένου όρκου των βουλευτών με την τελετή του αγιασμού. Διαβάζω και ακούω ανόητα σχόλια περί θεοκρατικού μοντέλου τύπου Ιράν. Μόνο όποιος δεν ξέρει τα λέει αυτά.

Στο Ιράν η ορκωμοσία του αρχηγού του κράτους γίνεται σε τζαμί, τι σχέση έχει η Ελλάδα με αυτό;

Στην πατρίδα μας, σε μία και μοναδική στιγμή, ιστορική για το έθνος, ο Καποδίστριας ορκίστηκε κυβερνήτης του κράτους μέσα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας (το Ευαγγέλιο ορκωμοσίας του σώζεται), ώστε να σηματοδοτήσει τη συμπόρευση του έθνους με την Ορθοδοξία.

Η Εκκλησία παρίσταται στις δημόσιες τελετές και η Πολιτεία στις δοξολογίες της Εκκλησίας κατά τις εορτές, γιατί η Ιστορία και η παράδοση μάς το επέβαλαν.

Διότι η Εκκλησία υπήρξε εθνικός προμαχών. Διότι ο σταυρός για τον ίδιο λόγο κυματίζει στη σημαία μας.

ΥΓ.: Και βεβαίως αποτελεί είδηση ότι έπειτα από πέντε χρόνια εντατικής προπαγάνδισης της ουδετεροθρησκίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός έστειλε στο Κοινοβούλιο 195 βουλευτές που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο και αποκήρυξαν τον αποχρωματισμό. Τι δεν καταλαβαίνετε;

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα