Περίεργη δήλωση του Πάιατ για τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο

Μείζον θέμα προκαλείται από την ωμή παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, όσον αφορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ο Τζέφρι Πάιατ ούτε λίγο ούτε πολύ, διά της αφαιρετικής μεθόδου, θεωρεί πως το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες στο Αιγαίο, νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, είναι αμφισβητήσιμο.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης ή το Ιόνιο. Πρόκειται για γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια που πρέπει να υπερκερασθούν, ώστε να προχωρήσουν οι ενεργειακές ευκαιρίες στην Ελλάδα» ανέφερε στην «Καθημερινής της Κυριακής» ο κ. Πάιατ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Και το ερώτημα είναι για τις άλλες περιοχές, όπως το Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης, τι πιστεύει ο Αμερικανός πρεσβευτής; Υιοθετεί τις θέσεις της Τουρκίας;

Συνεχίζοντας στην απάντησή του, ο κ. Πάιατ κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη τη δήλωσή του.

«…Τα θέματα γύρω από την Κύπρο δεν επηρεάζουν την αντίληψη της Ελλάδας ως ενεργειακού εταίρου για τις ΗΠΑ. Τα ζητήματα γύρω από την Κύπρο είναι σημαντικά, σε όρους αρχών και περιφερειακής σταθερότητας».

Τι εννοεί ο κ. Πάιατ; Πώς αν η Τουρκία προκαλεί αστάθεια, νομιμοποιείται αυτομάτως να έχει λαμβάνειν των ενεργειακών κοιτασμάτων;

Δεδομένου ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί σημαντικά και οι εκατέρωθεν δηλώσεις για «στρατηγική συνεργασία» είναι πολύ συχνές, οφείλει καταρχήν η αμερικανική πρεσβεία να ξεκαθαρίσει τι εννοεί και η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει απαντήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα