Δεν περνάνε οι «γαλιφιές» της Τουρκίας στις ΗΠΑ!

Ακαρπο το τηλεφώνημα του Τσαβούσογλου στον Πομπέο με θέμα τους ρωσικούς S-400 και τη συμπαραγωγή των μαχητικών F-35Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Το ψυχρό κλίμα και η νευρικότητα που χαρακτηρίζουν πια τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, μετά την απόφαση της Αγκυρας να προβεί στην προμήθεια των πρώτων τμημάτων του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αποτυπώνονται ανοιχτά πια σε όλα τα επίπεδα και δη στις επαφές που έχουν οι δύο πλευρές είτε σε πολιτικό είτε σε διπλωματικό επίπεδο.

Αυτό ακριβώς συνέβη και στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον Τούρκο ομόλογό του.

Τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Μάικ Πομπέο δεν δίστασε να εκφράσει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την απογοήτευση της Ουάσινγκτον στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το γεγονός πως η Αγκυρα αγνόησε τις υποχρεώσεις της και κυρίως τις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ -ως μέλος της Συμμαχίας- και έσπευσε να προμηθευτεί ήδη τα πρώτα τμήματα των S-400.

Επόμενες κινήσεις

Αυτό που αναμένουν πλέον οι πολιτικοί παρατηρητές είναι το ποιες θα είναι το επόμενο διάστημα οι κινήσεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τουρκία, μια και ήδη η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει πως το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα παραμένει στο τραπέζι ως μία από τις επιλογές κι ενώ φαίνεται να μπλοκάρεται οριστικά η συμμετοχή της Τουρκίας στην παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Μετά το πέρας της τηλεφωνικής επικοινωνίας, πάντως, μεταξύ του Μάικ Πομπέο και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των τουρκικών ανησυχιών ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία.

Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί την υποχρέωση για την εξασφάλιση της προστασίας των περιφερειακών εταίρων που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τέλος, ο Μάικ Πομπέο, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική πλευρά, δεν παρέλειψε να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου σχετικά με την επίθεση της 17ης Ιουλίου στο Ερμπίλ του Ιράκ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Τούρκου διπλωμάτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα