Η Βρετανία ετοιμάζεται να περάσει θηλιά στο Ιράν

Μυρίζει μπαρούτι ο Περσικός Κόλπος μετά τη σύλληψη από την Τεχεράνη του δεξαμενόπλοιου «Stena Impero»Από τη
Θεανώ Καρούτα

Eξακολουθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τη σύλληψη την Παρασκευή από τις Αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου «Stena Impero», στον Κόλπο. Ιράν και Βρετανία κινούνται έκτοτε μεταξύ διπλωματίας και εκτόξευσης έμμεσων απειλών, ενώ το Λονδίνο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της «Daily Telegraph», ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναμενόταν να αναγγείλει χθες διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού παγώματος ιρανικών πόρων, σε αντίποινα για το επεισόδιο, ενώ παράλληλα το Λονδίνο ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στα Ηνωμένα Εθνη και στηνΕυρωπαϊκή Ενωση, ώστε να επιβάλουν εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2016, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015.

Ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις πρόσθεσε ότι το Λονδίνο επιθυμεί να πέσει η ένταση με το Ιράν και ενημέρωσε πως σήμερα Δευτέρα θα γίνει ανακοίνωση στο Κοινοβούλιο για τα περαιτέρω μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Βρετανία εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αργότερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Χαντ ανέφερε ότι το τάνκερ συνελήφθη στα χωρικά ύδατα του Ομάν, κάτι που συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια και την ευημερία του πληρώματος του «Stena Impero».

Η Τεχεράνη έσπευσε να ανακοινώσει πως «όλα τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι ασφαλή κι έχουν καλή υγεία», ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε και δεύτερη προσπάθεια να ακινητοποιηθεί τάνκερ από τη ναυτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο όμως αφέθηκε να συνεχίσει κανονικά το δρομολόγιό του, αφού το ζήτημα διευθετήθηκε ομαλά.

Μόνο «η σύνεση και η προνοητικότητα θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις εντάσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Λονδίνου» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε χθες ότι οι πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας δεν έχουν -έως τώρα-επηρεαστεί από το επεισόδιο, ενώ οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν πως έχουν «αεροσκάφη που επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο» και «επιτηρούν την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ», με τις… ευλογίες της Σαουδικής Αραβίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα