Η ιστορία της Ηλέκτρας και του Ορέστη στην Επίδαυρο

Ο ιστορικός θίασος Commedie Française (σε σκηνοθεσία Βαν Χόβε) παρουσιάζει τα έργα του Ευριπίδη στις 26-27 ΙουλίουΟ παλαιότερος εν ενεργεία θίασος στον κόσμο, η Commedie Française, έρχεται πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 26 και 27 Ιουλίου (9 μ.μ.), έχοντας στις αποσκευές της την παράσταση «Ηλέκτρα / Ορέστης».

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ιβο βαν Χόβε, ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους της θεατρικής σκηνοθεσίας διεθνώς, ο οποίος συνεργάζεται δεύτερη φορά με τον γαλλικό θίασο.

Διευκρινίζοντας ότι όλες οι συνεργασίες του γεννώνται από «κεραυνοβόλο έρωτα» για ένα κείμενο, ο Ιβο βαν Χόβε συναρθρώνει εδώ δύο κείμενα του Ευριπίδη, τα οποία αφηγούνται την ιστορία της Ηλέκτρας και του Ορέστη στη συνέχειά της ή το πώς τα δύο αδέλφια ξαναβρέθηκαν και συμμάχησαν για να εκδικηθούν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο.

Παρ’ ότι αποκηρύσσει τη σχολή της «μεθόδου», ο Ιβο βαν Χόβε επανέρχεται στο αρχαίο δράμα τιμώντας την κοινωνική διάσταση αυτού του θεάτρου και φωτίζει τον μύθο με έντονη συναίσθηση του πόσο επίκαιρος παραμένει, καταθέτοντας μαζί με τους 24 Γάλλους ηθοποιούς μια ρηξικέλευθη και προκλητική ματιά πάνω στα έργα του Ευριπίδη.

Τα επεισόδια διαδέχονται αμείλικτα το ένα το άλλο, η σπειροειδής καταβύθιση στον πυρήνα της βαρβαρότητας που πυροδοτεί το έργο εκτυλίσσεται σε ρυθμούς καταιγιστικούς.

Η Commedie Française ιδρύθηκε το 1680 από τους ηθοποιούς του Μολιέρου και είναι από τα παλαιότερα και διασημότερα θέατρα στον κόσμο. Με το πλούσιο αυτό φορτίο τριών αιώνων ιστορίας, ο μόνιμος θίασός της δίνει ζωή σε ένα ρεπερτόριο κλασικό και σύγχρονο, γαλλικό και ξένο.

Η «Φαίδρα»

Τις ίδιες ημέρες (9.30 μ.μ.) το Φεστιβάλ Επιδαύρου θα παρουσιάσει στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου τη «Φαίδρα» του Ρακίνα, σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου, μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Η «Φαίδρα» του Ρακίνα (1677) βασίζεται στον γνωστό μύθο του Ιππόλυτου και της Φαίδρας, η οποία έχει συγκινήσει λογοτέχνες και τραγικούς ποιητές από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Σε αντίθεση με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, η τραγωδία του Ρακίνα εστιάζει στο βίωμα της ερωτικής απόρριψης, η οποία εκφράζεται στο πρόσωπο της ερωτευμένης Φαίδρας, μητριάς του Ιππόλυτου.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Τροιζήνα, η οποία βρίσκεται κοντά στην Επίδαυρο. Στην αρχή του έργου ο Ιππόλυτος, εκμεταλλευόμενος την απουσία του πατέρα του Θησέα, σχεδιάζει να το σκάσει με την Αρικία, κόρη αντίπαλου οίκου.

Και ενώ η Φαίδρα εκμυστηρεύεται στην τροφό της τον έρωτά της για τον Ιππόλυτο, λίγο αργότερα η είδηση του θανάτου του Θησέα την ωθεί να κάνει εξομολόγηση και στον ίδιο τον Ιππόλυτο, που όμως την αποκρούει με ψυχρότητα.

Τα πάντα ανατρέπονται, όταν η είδηση του θανάτου του Θησέα αποδεικνύεται ψευδής και ο βασιλιάς επιστρέφει στην πόλη.

Ελπίζοντας να προλάβει την καταστροφή της κυράς της, η τροφός λέει στον βασιλιά ότι ο Ιππόλυτος αποπειράθηκε να βιάσει τη μητριά του.

Ο Ιππόλυτος αρνείται να εκθέσει τη Φαίδρα και φεύγει εξόριστος και κουβαλώντας την κατάρα του πατέρα του.

Το έργο τελειώνει μέσα σε ατμόσφαιρα θλίψης, αλλά και εξιλέωσης. Ο Ιππόλυτος κατακρημνίζεται από το άρμα του και η Φαίδρα αποκαλύπτει την αλήθεια και αυτοκτονεί.

Παίζουν οι Μαρία Σκουλά (Φαίδρα), Γιάννος Περλέγκας (Θησέας), Γιάννης Παπαδόπουλος (Ιππόλυτος), Γιωργής Τσαμπουράκης (Θηραμένης), Μαριάννα Δημητρίου (Οινώνη), Πηνελόπη Τσιλίκα (Αρικία), Ελένη Μπούκλη (Ισμήνη / Πανόπη), ενώ θραύσματα του κειμένου θα ακουστούν ηχογραφημένα στα γαλλικά από ηθοποιούς που ανήκουν στην πρωτοπορία της σύγχρονης γαλλικής σκηνής.

Τη νέα μετάφραση, που παρουσιάζεται πρώτη φορά, υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης, τα σκηνικά φιλοτέχνησε η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια είναι του Αγγέλου Μέντη, η μουσική του Κορνηλίου Σελαμσή, την κίνηση επιμελήθηκε ο Γιώργος Σιώρας – Δεληγιάννης και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Και στις δύο παραστάσεις θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα