Με περικοπές των δαπανών οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ!

Από ποια κονδύλια θα εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτωνΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Με περικοπές στις αυξήσεις δημοσίων υπάλληλων, στις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχορηγήσεις σε δημόσιους φορείς και ΔΕΚΟ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις στην άμεση φορολογία (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος). 

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος τόνισε: «Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα για τις πηγές από τις οποίες θα βρεθούν τα χρήματα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Το κόστος για τη μείωση του φόρου είναι 465.000.000 ευρώ. Τα 260.000.000 ευρώ ήταν από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιπλέον 200.000.000 ευρώ θα προέλθουν από την αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων της κυβέρνησης».

Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να γίνει με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες όμως θα εναρμονιστούν με τις εμπορικές από το 2020 και από εκεί η κυβέρνηση σκοπεύει να «μαζέψει» όσα χάνει φέτος ο Προϋπολογισμός από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Πάντως, στο Μνημόνιο προβλέπεται αύξηση των αντικειμενικών τιμών εφέτος και το 2020.

Εκκρεμότητα

Η εξίσωση αντικειμενικών – αγοραίων τιμών είναι μνημονιακή υποχρέωση που παραμένει σε εκκρεμότητα. Μετά τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο λογαριασμός του φόρου το 2020 θα είναι βαρύτερος για όλους τους ιδιοκτήτες.

Για τη χρηματοδότηση του φορολογικού προγράμματός της η κυβέρνηση σχεδιάζει ανακατανομή-εξοικονόμηση των δαπανών από τους εξής τομείς:

• 200.000.000 ευρώ από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 12%. Σήμερα οι καταναλωτικές δαπάνες ανέρχονται σε 1,539 δισ. ευρώ και υπολογίζεται να μειωθούν κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.

• 400.000.000 ευρώ από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των νομικών προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης (ηλεκτρονικό εισιτήριο, ΕΛ.ΤΑ., ΟΑΣΑ).

• 140.000.000 ευρώ από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

• 140.000.000 ευρώ από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή Ταμεία (δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών).

• 100.000.000 ευρώ από τον συμψηφισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.

• 150.000.000 ευρώ από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την εθνική στρατηγική για το φάρμακο.

• 150.000.000 ευρώ από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το πρώτο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως την Παρασκευή θα προβλέπει, μεταξύ άλλων:

• Μείωση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά.

• Αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων με τις εξής βελτιώσεις: Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση. Υπαγωγή στις 120 δόσεις των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1.000.000 ευρώ.

• Νέο πλαίσιο για την πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των οφειλών των φορολογουμένων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς).

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα