Λάθος βεβαιώσεις από τον ΕΦΚΑ

Πρόσθεσαν χιλιάδες ευρώ στις αποδοχές του 2018! Πώς θα βρείτε τα σωστά ποσά
Εδωσαν βεβαίωση, όπου εμφανιζόταν επιπλέον εισόδημα 4.200 €. Ο δικαιούχος κινδύνευε με έξτρα φόρο 800-900 ευρώ!Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν με φόρο που δεν τους αναλογεί, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (Δευτέρα 29 Ιουλίου), αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι λόγω πιθανών λαθών στις βεβαιώσεις αποδοχών 2018 του ΕΦΚΑ.

Οπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», σε πρώην διευθυντικό στέλεχος ασφαλιστικού ταμείου βεβαιώθηκαν περίπου 4.204 ευρώ επιπλέον στο καθαρό φορολογητέο ποσό από αυτό που κανονικά του αναλογούσε.

Εάν ο συνταξιούχος δεν είχε αντιληφθεί το λάθος, θα πλήρωνε 800 με 900 ευρώ φόρο επιπλέον για λεφτά που ουδέποτε είχε λάβει.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, επί σειρά δεκαετιών στέλεχος στον χώρο της δημόσιας ασφάλισης και εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στο τ. ΕΤΑΑ έως τις αρχές του 2009, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, όπως κατήγγειλε στη «δημοκρατία», όταν τύπωσε τη βεβαίωση αποδοχών 2018 από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τη φετινή φορολογική δήλωσή του, διαπίστωσε ότι στο καθαρό φορολογητέο ποσό του είχαν καταλογίσει 24.712,68 ευρώ, τη στιγμή που τα εισοδήματά του από τις μηνιαίες συντάξεις που είχε λάβει ήταν αρκετά πιο χαμηλά.

Η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκε όταν μετέβη στην τράπεζα στην οποία διατηρεί τον λογαριασμό του.

Με βάση τα στοιχεία που του δόθηκαν, κατέληξε στο γεγονός ότι το 2018 από τις συντάξεις που δικαιούται έλαβε καθαρά 17.728,5 ευρώ!

Το παραδέχθηκαν

Το λάθος στη βεβαίωση αποδοχών 2018 του ΕΦΚΑ «προσυπέγραψαν» και οι αρμόδιοι, όταν μετέβη αυτοπροσώπως, στις 26 Ιουνίου, στην υπηρεσία του πρώην Ταμείου από το οποίο συνταξιοδοτείται.

Παραδέχτηκαν ότι τα στοιχεία της δεν ήταν σωστά και του έδωσαν «διόρθωση βεβαίωσης αποδοχών», στην οποία οι ακαθάριστες αποδοχές του ανέρχονταν τελικά στα 20.508,60 ευρώ, δηλαδή ήταν κατά 4.204,08 ευρώ χαμηλότερες!

Ο κ. Παπαϊωάννου διαπίστωσε, επίσης, ότι οι κρατήσεις προ φόρων ήταν 12.772,20 ευρώ, ενώ στη βεβαίωση αποδοχών 2018 του ΕΦΚΑ είχαν αναγράψει 11.225,40 ευρώ.

Εάν το πρώην διευθυντικό στέλεχος του τ. ΕΤΑΑ δεν είχε αντιληφθεί το λάθος (δεδομένου ότι αρκετοί συνταξιούχοι επαφίενται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεών τους μέσω των λογιστών τους, οι οποίοι αντλούν ως έχουν τα στοιχεία από το σύστημα του ΕΦΚΑ), θα καλούνταν να πληρώσει φόρο της τάξης των 1.800-1.900 ευρώ συνολικά.

Μετά τη διόρθωση που έγινε και το λάθος που παραδέχθηκε η υπηρεσία ο συνταξιούχος θα καταβάλει τελικά 1.040 ευρώ.

Το λάθος στη βεβαίωση αποδοχών του κ. Παπαϊωάννου ενδέχεται να μην είναι το μόνο που έχει γίνει, δεδομένων των καθημερινών προβλημάτων του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΦΚΑ.

Γι’ αυτό καλό είναι οι «απόμαχοι της εργασίας», είτε έχουν είτε δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις τους, να διασταυρώσουν τα στοιχεία που έχουν περιληφθεί στις βεβαιώσεις αποδοχών 2018 του ΕΦΚΑ, μεταβαίνοντας στην τράπεζα στην οποία διατηρούν τον λογαριασμό όπου πιστώνονται οι συντάξεις τους και παίρνοντας αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές του 2018.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορεί να κάνουν τη διασταύρωση με τη βεβαίωση αποδοχών και να διαπιστώσουν κατά πόσο τους πιστώθηκαν ποσά τα οποία ουδέποτε έλαβαν.

Ο κ. Παπαϊωάννου, μάλιστα, με αφορμή το λάθος που έγινε αναίτια σε βάρος του, καλεί τους αρμοδίους να επαναφέρουν την ετήσια αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών σε όλους τους συνταξιούχους, δεδομένου ότι πολλοί δεν έχουν τη γνώση για να βλέπουν τα στοιχεία διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Δύο σενάρια (στο τραπέζι) για τον γρίφο του αφορολογήτου

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Κατάργηση της έκπτωσης φόρου (1.900-2.100 ευρώ) που ισχύει σήμερα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ή διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, αλλά μόνο για τους χαμηλοεισοδηματίες, είναι τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τηρηθεί η προγραμματική δέσμευση για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και παράλληλη μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9%.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε εκ νέου για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636,36 – 9.545,45 ευρώ (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση).

Ο συντελεστής

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση, εκτός από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, ανακοίνωσε και τη μείωση του ελάχιστου συντελεστή 22% στο 9% (για τα εισοδήματα του 2020).

Ομως, η μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας ισοδυναμεί με μεγάλη αύξηση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος, πάνω από τα 14.500 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει γιατί μαζί με τη μείωση του ελάχιστου συντελεστή θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα (1.950-2.100 ευρώ) οι εκπτώσεις φόρου εισοδήματος που ισχύουν, με συνέπεια η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος να διαμορφωθεί, τουλάχιστον έως τα επίπεδα ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ, ως εξής:

• Στα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος θα αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 9%, αντί 22% που ισχύει σήμερα.

• Στα επόμενα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, δηλαδή στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ, θα αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 22%, όπως και τώρα. Ο φόρος που θα προκύπτει από την υπαγωγή κάθε εισοδήματος έως τα 20.000 ευρώ στην παραπάνω φορολογική κλίμακα θα εξακολουθεί να μειώνεται κατά:

• 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.

• 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο.

• 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• 2.100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, που θα αφορούν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, η εφαρμογή του παραπάνω συστήματος θα έχει ως συνέπεια τα αφορολόγητα όρια, τα οποία προσδιορίζονται από το ύψος της έκπτωσης φόρου, να… εκτοξευθούν στα επίπεδα των 14.550-15.450 ευρώ από το 2020!

Εάν, μάλιστα, υλοποιηθεί και η δέσμευση για επιπλέον αφορολόγητο όριο 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί, τότε το αφορολόγητο θα βρεθεί σε πρωτοφανή επίπεδα!

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προβεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς θα φανεί ανακόλουθη με την προεκλογική εκστρατεία της. Για να τηρηθεί η δέσμευση μελετούνται δύο σενάρια:

• Το «απαισιόδοξο» σενάριο: Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, αλλά μόνο για όσους έχουν εισοδήματα έως τα συγκεκριμένα ποσά. Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα δεν θα έχουν αφορολόγητο όριο, αλλά θα πληρώνουν φόρο για το εισόδημα από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 9%.

• Το «αισιόδοξο» σενάριο: Διατηρείται ονομαστικά το αφορολόγητο στα σημερινά επίπεδα για όλους και αποσυνδέεται από την έκπτωση φόρου, η οποία είτε θα μειωθεί είτε θα καταργηθεί.

Ο λογαριασμός των έως τώρα εξαγγελιών ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ

Ετήσιες απώλειες 3,8 δισ. ευρώ θα επιφέρει στα κρατικά έσοδα η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία εισοδήματος, σε συνδυασμό με την καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ειδικότερα, παράγοντες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζουν ότι από τα συγκεκριμένα μετρά θα υπάρξει:

• Απώλεια φορολογικών εσόδων 3 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της επίδρασης που θα έχει η μείωση του ελάχιστου συντελεστή στο ύψος της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των ετήσιων ποσών μισθών και συντάξεων.

Οι απώλειες ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες ή να περιοριστούν ανάλογα με τις υπόλοιπες αλλαγές που σχεδιάζονται στην κλίμακα και στους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος.

• Απώλεια εσόδων ύψους 800.000.000 ευρώ από την καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Στην πράξη, τώρα, ο μειωμένος από το 22% στο 9% συντελεστής θα ισχύσει για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 8.636 ευρώ, που είναι το σημερινό αφορολόγητο το οποίο θα παραμείνει αμετάβλητο, έως τα 10.000 ευρώ.

Δηλαδή η μείωση του συντελεστή θα αφορά ένα κομμάτι του ετήσιου εισοδήματος, της τάξεως των 1.364 ευρώ (η διαφορά 10.000 ευρώ – 8.636 ευρώ). Για το τμήμα αυτό του εισοδήματος ο φόρος θα μειωθεί από 22% σε 9%, δηλαδή από 300,08 ευρώ (1.364 ευρώ χ 22%) σε 122,76 ευρώ (1.364 ευρώ χ 9%).

Η ετήσια μείωση φόρου που θα προκύπτει είναι 177,32 ευρώ.

Σε μηνιαία βάση κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά θα έχει όφελος έως 12,66 ευρώ, ενώ για κάθε δημόσιο υπάλληλο χωρίς παιδιά και συνταξιούχο το μηνιαίο όφελος θα φτάνει τα 14,78 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}51{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα