Απεργίες με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

Η κυβέρνηση ετοιμάζει online μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων για τον εντοπισμό των σωματείων «σφραγίδα»Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και «e-ψηφοφορίες» για τις απεργίες ετοιμάζει η κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου.

Οι επικείμενες αλλαγές προκαλούν ανάμεικτες αντιδράσεις στις παρατάξεις της ΓΣΕΕ και εύλογα ερωτήματα ως προς τον τρόπο εφαρμογής τους. Τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έκανε γνωστές την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι, έπειτα από διάλογο, θα προωθηθούν η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τις απεργίες. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου στόχο έχει την καταγραφή όλων των σωματείων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εντοπιστούν τα σωματεία «σφραγίδα» και να ελέγξει τη ροή χρηματοδότησής τους.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τις απεργίες.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να επιδιώκεται η εφαρμογή του νόμου Αχτσιόγλου, βάσει του οποίου προβλέπεται ότι για να αποφασίσει ένα πρωτοβάθμιο σωματείο την πραγματοποίηση απεργίας, πρέπει να συμμετέχει στη γενική συνέλευση το 50% + 1% των μελών του (προ του νόμου αυτού έπρεπε να είναι παρών το 1/3).

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, χωρίς ακόμη να έχει πάρει θέση επί των εξαγγελιών Βρούτση, μοιάζει να τις αντιμετωπίζει θετικά διατηρώντας επιφυλάξεις έως τις τελικές διατυπώσεις.

Καθαρή θέση απέναντι στις επικείμενες αλλαγές μέχρι στιγμής έχουν λάβει η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ.

Η ΔΑΚΕ αντιμετωπίζει θετικά την καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου σωματείων και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θέτει, όμως, την προϋπόθεση της διασφάλισης του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Αντίθετα, το ΠΑΜΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήδη «έριξε το γάντι» στον υπουργό.

Το κεντρικό μήνυμα της προσκείμενης στο ΚΚΕ παράταξης προς την κυβέρνηση λίγο μετά τις δηλώσεις Βρούτση ήταν: «Να μην τολμήσουν!» Δεδομένο αποτελεί ότι δημιουργούνται εύλογα τα εξής ερωτήματα: α) Κατά πόσο μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα το μητρώο των σωματείων; β) Πώς θα καταστεί εφικτός ο εντοπισμός των σωματείων «σφραγίδα»; γ) Πώς θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες;

Στο μεταξύ, χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης και η αρμόδια γενική γραμματέας Παυλίνα Καρασιώτου συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι είναι κύρια προτεραιότητα η πληρωμή των συντάξεων χηρείας, που μειώθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα