«Ναι» στο Airbnb, αλλά με κανόνες!

Η ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο επίκεντρο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο υπουργείο ΤουρισμούAς επεκταθεί όσο θέλει το Airbnb, αρκεί να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία!

Αυτή είναι η βασική γραμμή της κυβέρνησης για τις διαστάσεις που έχει πάρει το μοντέλο της βραχυχρόνια μίσθωσης ακινήτων, θέμα που θα αποτελέσει και κεντρικό άξονα στο δεκαετές επιχειρησιακό σχέδιο για τον τουρισμό.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει προκαλέσει εκτίναξη των ενοικίων σε πολλές περιοχές της Αθήνας, ενώ ολοένα και περισσότερο γίνεται κτήμα μεγάλων εταιρικών σχημάτων και εταιριών real estate.

Μάλιστα, οι φορολογικές ρυθμίσεις που σχεδιάζονται θα στοχεύουν σε ανακατανομή των φορολογικών βαρών, αφού τα εταιρικά σχήματα έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες φοροαπαλλαγής σε αντίθεση με τους μικροϊδιοκτήτες που προσπαθούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους από τα Airbnb.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν (10,5% το 2018) και με συνολικά έσοδα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πάνω από 185.000.000 ευρώ το 2018, «ενώ το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία, αν συνυπολογιστούν και τα παράπλευρα έσοδα, ανήλθε σε επίπεδα άνω του 1,23 δισ. ευρώ», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μεγαλύτερης πλατφόρμας, της Airbnb.

Συνάντηση

Το θέμα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού, όπου είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εκπόνηση ενός νέου στρατηγικού πλάνου για τον ελληνικό τουρισμό και, όπως επεσήμανε, το σχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του επόμενου εξαμήνου και θα υπάρξει συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τέθηκε το θέμα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, και επισήμανε ότι «πρέπει να μπει μια τάξη σε αυτή την αγορά».

Οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι ο περιορισμός στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με οποιαδήποτε μορφή, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού θα αναγκάσει πολλούς να φοροδιαφύγουν.

Οπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες, η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει και είναι το περισσότερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως. Σε σχέση με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Airbnb υπάρχουν πάνω από 95.000 ενεργές καταχωρισεις στην πλατφόρμα.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ έως σήμερα έχει δώσει περίπου 70.000 Αριθμούς Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), υπάρχουν πάνω από 35.000 ακίνητα (25.000 στην Airbnb αλλά και επιπλέον 10.000 στις υπόλοιπες πλατφόρμες, που δεν είναι καταχωρισμένα στην Airbnb) που λειτουργούν παράνομα φοροδιαφεύγοντας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν εις βάρος των υπόλοιπων, νόμιμα καταχωρημένων, ακινήτων.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα