Θαύματα στην αποκατάσταση νεύρων

«Η συρραφή και ανάπλαση τραυματισμένων ιστών στα άκρα είναι σήμερα καθημερινότητα για τους Ελληνες μικροχειρουργούς»Από τη
Ρίτα Μελά

Απόλυτα επιτυχείς και στην Ελλάδα είναι η διατήρηση και η λειτουργικότητα των νεύρων του χεριού έπειτα από καταστροφικούς τραυματισμούς (εργατικά ατυχήματα και τροχαία) χάρη στη μικροχειρουργική περιφερικών νεύρων!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιφανείς Ελληνες επιστήμονες που συμμετείχαν στο 9ο Σεμινάριο Χειρουργικής Περιφερικών Νεύρων και Βραχιονίου Πλέγματος στο Αττικό Νοσοκομείο, το οποίο διοργάνωσαν από κοινού τα Ορθοπεδικά Τμήματα των Πανεπιστημίων Αθήνας και Πάτρας.

Οπως τονίστηκε στο σεμινάριο, η εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής τα τελευταία χρόνια στον τομέα της μικροχειρουργικής αποτρέπει κάθε χρόνο στη χώρα μας χιλιάδες ακρωτηριασμούς, κυρίως νέων και παραγωγικών ανθρώπων.

«Η συρραφή και η ανάπλαση τραυματισμένων νεύρων, με απώλεια νευρικού ιστού μήκους 10 και πλέον εκατοστών, είναι σήμερα καθημερινότητα για τους μικροχειρουργούς» αναφέρει ο γνωστός χειρουργός ορθοπεδικός – μικροχειρουργός χεριού, δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, διευθυντής της Κλινικής Μικροχειρουργικής Ακρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που παραβρέθηκε ως εκπαιδευτής στο σεμινάριο των δύο ελληνικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιγνατιάδη, η μικροχειρουργική σήμερα είναι σε θέση να δώσει θεραπευτική λύση με «τεχνική μικροσκοπικής υπερμεγένθυσης» και χρήση μικροραμμάτων και μικροεργαλείων σε διατομές περιφερικών νεύρων άνω ή κάτω άκρων, προσώπου ή κορμού, μεγιστοποιώντας και βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα.

Την τελευταία δεκαετία κάνουν θαύματα οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις σε συνδυασμό με τη μετεγχειρητική, καθημερινή χρήση τουλάχιστον για 30 λεπτά του ηλεκτρικού νευροδιεγέρτη ή του ατομικού νευροδιεγέρτη μπαταρίας για 4-10 μήνες, ανάλογα με το μήκος της καταστροφής του νεύρου.

Σύμφωνα με τους μικροχειρουργούς, τα περιφερικά νεύρα είναι ζωντανοί σωλήνες με «καλώδια» (νευράξονες ή νευρικές ίνες), που εκτελούν δύο ειδών λειτουργίες:

Πρώτον, μεταδίδουν εντολές του εγκεφάλου στους μυς προκειμένου να εκτελέσουν κίνηση και, δεύτερον, φέρνουν πληροφορία από το δέρμα της αίσθησης του πόνου, της πίεσης, του ψύχους ή της θερμότητας (αισθητικά νεύρα) προς τον εγκέφαλο.

«Η ταχύτητα αυτόματης αναγέννησης ενός νεύρου από το σημείο όπου θα κοπεί μέχρι το τελικό όργανο που πρέπει να ξαναφτάσει είναι 1mm / ημέρα.

Το νεύρο αρχίζει να μεγαλώνει ξανά σε μήκος (όπως η ουρά της σαύρας) από το ακέραιο κεντρικό τμήμα (προς το κεφάλι), βγάζοντας νεαρές νευρικές ίνες (νευράξονες), κατευθυνόμενες προς το περιφερικό όργανο-στόχο» εξηγεί ο κ. Ιγνατιάδης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα