«Καμία έξαρση σεισμών»

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι: «Τακτικό φαινόμενο οι καθημερινές επισκέψεις του Εγκέλαδου, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο»Από τη
Γιώτα Φλώρου

Στον χορό των Ρίχτερ βρέθηκε χθες ακόμη μια φορά η χώρα. Στόχος ήταν η Ζάκυνθος, στις 13.36 το μεσημέρι, με μια δόνηση 4,2 Ρίχτερ να ταρακουνά και να αναστατώνει τους ντόπιους και τους επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 63 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου και το εστιακό βάθος του ήταν πέντε χιλιόμετρα. 

Πάντως, παρά τις συχνές επισκέψεις του Εγκέλαδου τις τελευταίες 15 μέρες, οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί.

Εκτός από τον χθεσινό σεισμό στη Ζάκυνθο, τη Δευτέρα σημειώθηκαν ακόμη δύο: Μια δόνηση 3,1 Ρίχτερ κοντά στην Κόρινθο και μια δεύτερη 3,8 Ρίχτερ στη Νιγρίτα Σερρών (που έγινε αισθητή και στη Θεσσαλονίκη), ενώ η ισχυρότερη δόνηση ήταν τα 5,1 Ρίχτερ στη Μαγούλα στις 19 Ιουλίου, τα οποία ακολούθησε πλήθος μετασεισμών, εκ των οποίων έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο μετασεισμός της περασμένης Κυριακής, έντασης 4,2 Ρίχτερ.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε μια έξαρση σεισμών στην Ελλάδα. Ολοι οι σεισμοί που γίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας είναι καθημερινό φαινόμενο και μέσα σε αυτά που βλέπουμε συνεχώς εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο.

Οι σεισμικές δονήσεις που έγιναν εντάσσονται στο πλαίσιο της τακτικής σεισμικότητας που υπάρχει στη χώρα μας» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως ο χθεσινός σεισμός στη Ζάκυνθο αποτελεί μέρος της μετασεισμικής ακολουθίας από την ισχυρή δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που είχε τρομάξει τους κατοίκους στις 26 Οκτωβρίου του 2018, προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές, και όχι τραυματισμούς πολιτών.

Οσον αφορά την περίπτωση της Μαγούλας, ο ίδιος λέει πως η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί ακόμα και ένας ισχυρός μετασεισμός, ο οποίος θα είναι, δηλαδή, πάνω από 4 Ρίχτερ.

«Εχουμε ακόμα μετασεισμούς στη δυτική Αττική, όπως εξάλλου θα αναμενόταν, και θα έχουμε για κάποιες μέρες ακόμη.

Τώρα δεν είναι απολύτως βέβαιο, ούτε αποκλείεται να έχουμε και πάλι έναν ισχυρό μετασεισμό. Η διεθνής στατιστική των μετασεισμών λέει ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον χθεσινό σεισμό στη Ζάκυνθο ακολούθησαν τουλάχιστον ακόμη δύο μετασεισμοί: ένας των 3,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 13.40, ενώ στις 16.18 σημειώθηκε ακόμη ένας, που ήταν 3,6 Ρίχτερ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα