Βρετανία: Χείρα φιλίας από τον Τζόνσον στον Φάρατζ!

Ποντάρει σε πιέσεις των ευρωβουλευτών του στις Βρυξέλλες για νέο γύρο συνομιλιών

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε μια επεισοδιακή επίσκεψη στη Σκοτία, ο Μπόρις Τζόνσον άνοιξε τα χαρτιά του στην πρωθυπουργό του τοπικού Κοινοβουλίου Νίκολα Στέρτζον, διαμήνυσε στον ομόλογό του της Ιρλανδίας ότι το Brexit είναι αμετάκλητο, έτεινε χείρα φιλίας προς τον Νάιτζελ Φάρατζ και αποχώρησε για τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του, την Ουαλία.

Η Στέρτζον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, εκτίμησε ότι ο Τζόνσον επιδιώκει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 

Η ίδια είπε ότι δεν είναι σαφές πώς σχεδιάζει ο πρωθυπουργός να επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία αποχώρησης, στην οποία κατέληξαν με την προκάτοχό του Τερέζα Μέι.

«Αυτό με κάνει να πιστεύω πως ό,τι και αν λέει δημοσίως, για το ότι προτιμά να πετύχει μια συμφωνία, στην πραγματικότητα επιδιώκει όντως ένα Brexit χωρίς συμφωνία» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Σκοτία», ενώ μια πλειάδα βετεράνων πολιτικών προειδοποιεί ότι αυτό το σενάριο θα φέρει επικίνδυνα κοντά τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Τζόνσον έκανε άνοιγμα προς τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του εξέλεξε πολλούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να πιέσουν τις Βρυξέλλες για τη διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ, χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, στον οποίο επισήμανε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. «ό,τι κι αν γίνει» στις 31 Οκτωβρίου και πως το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, το γνωστό backstop, πρέπει να αφαιρεθεί από τη συμφωνία εξόδου.

Ο Τζόνσον είπε στον Βαράντκαρ ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να μην επαναφέρει «ποτέ» τους τελωνειακούς ελέγχους ή τις υποδομές στα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit, ωστόσο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τού διαμήνυσε ότι η συμφωνία αποχώρησης του Brexit δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου και ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί «ικανοποιητικές» εναλλακτικές ρυθμίσεις.

Και όλα αυτά ενώ η στερλίνα κάνει βουτιά, καθώς αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit.