Μεταφέροντας τον πολιτισμό μας

Oλα τα ανθρώπινα είναι εφήμερα, φθαρτά και ατελή. Είναι μεν θεμιτή, αλλά ανέφικτη η επιδίωξη της απόλυτης ευδαιμονίας, της αφθαρσίας, των ιδανικών εμπειριών και της πλήρους αποφυγής της ταλαιπωρίας. Ειδικά στις διακοπές, όπου οι άνθρωποι «ξεβολεύονται», επειδή μετακινούνται από το δικό τους -σε γενικές γραμμές ελεγχόμενο- περιβάλλον και ζουν έστω για λίγες ημέρες σε «τερέν» μη οικεία προς αυτούς, η δυσαρέσκεια μπορεί να προκαλείται για ήσσονος σημασίας ζητήματα και να εκφράζεται εντονότερα από το σύνηθες.

Το κράτος δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται παντού, να μεριμνά για όλα, να λειτουργεί με υπερφυσικές δυνατότητες και να ανταποκρίνεται σε ελάχιστο χρόνο και για τα σοβαρά και για τα ασήμαντα. Αυτό δεν γίνεται ούτε στα εξελιγμένα δημοκρατικά καθεστώτα ούτε στις απολυταρχίες. Οι εξελιγμένες δημοκρατίες μπορούν να απαντήσουν σε πολλές προκλήσεις και σε διάφορα απρόβλεπτα, αλλά όχι σε όλα. Οι τυραννίες μπορούν να «κουκουλώσουν» πολλά, αλλά είθισται να ξεμπροστιάζονται.

Τα περισσότερα, ωστόσο, μικροπροβλήματα και οι αναποδιές μπορούν να ξεπεραστούν ή να ελαχιστοποιηθούν αν οι ταξιδιώτες κουβαλούν στις αποσκευές τους ικανά αποθέματα προσωπικού πολιτισμού. Οι πολίτες είναι εκείνοι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Να σέβονται τον διπλανό τους, να θεωρούν ως όριο της ελευθερίας τους το όριο της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του διπλανού τους, να είναι ευγενικοί, να συμπεριφέρονται όπως θα ήθελαν να τους συμπεριφέρονται οι άλλοι, να προστατεύουν το περιβάλλον και να μη θεωρούν τους τόπους που επισκέπτονται σημεία εκφόρτωσης των απωθημένων τους.

Δεν είναι οι τουριστικοί προορισμοί χωματερές για να πετάμε εκεί υλικά απορρίμματα και ψυχολογικά τοξικά απόβλητα.

Οι πολίτες με συνείδηση και επίγνωση των ορίων τους μπορούν να κάνουν ασύγκριτα καλύτερη και αποτελεσματικότερη δουλειά από εκείνη που αξιώνουν όλοι από το κράτος. Οπου κι αν πάμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι διαφημιστές της χώρας, της πόλης, της οικογένειάς μας. Είμαστε οι εκπρόσωποι όλων των συλλογικοτήτων που μας αφορούν. Ας δείξουμε σεβασμό, για να μας σέβονται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα