Ενισχύεται η αστυνόμευση στην Αθήνα

Έμπειρα στελέχη μετακινούνται σε Άμεση Δράση και ΔΙΑΣ, με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας

Εκατοντάδες αστυνομικούς είναι έτοιμη να «ρίξει» η ΕΛ.ΑΣ., κυρίως σε περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας όπου η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Η ηγεσία και οι επιτελείς του Σώματος παρουσίασαν χθες τον σχεδιασμό των μέτρων που έχουν εκπονήσει, σε ευρεία σύσκεψη στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η σύσκεψη αφορούσε κυρίως την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα, που αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η άμεση προσθήκη «ετοιμοπόλεμου» προσωπικού στις υπηρεσίες αιχμής, όπως είναι η Αμεση Δράση και η Ομάδα ΔΙΑΣ, αλλά και η ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων σε περιοχές όπου οι δείκτες εγκληματικότητας έχουν ανεβεί κατακόρυφα, όπως είναι η δυτική Αττική και το κέντρο της Αθήνας.

Στόχος της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι ως τον Σεπτέμβριο η Ομάδα ΔΙΑΣ να έχει ενισχυθεί με επιπλέον αστυνομικούς, κυρίως με κάποιους που είχαν υπηρετήσει και στο παρελθόν στη δίκυκλη αστυνόμευση, αλλά για άγνωστους λόγους είχαν μετακινηθεί σε υπηρεσίες που δεν έχουν άμεση σχέση με την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο σχεδιασμός των επιτελών προβλέπει το πολύ ως τον Νοέμβριο η Ομάδα ΔΙΑΣ να αριθμεί περί τους 2.000 αστυνομικούς, άρτια εκπαιδευμένους για το έργο που καλούνται να φέρουν σε πέρας, δηλαδή όσους είχε αφήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τελευταία θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα ζητήθηκε η άμεση και πλήρης χαρτογράφηση περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα, με έμφαση στις γειτονιές της Αθήνας όπου υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στις οποίες δρουν κάθε λογής παραβατικοί, ώστε να σχεδιαστούν επιμέρους μέτρα αστυνόμευσης που θα λειτουργήσουν προληπτικά και αποτρεπτικά.

Η ομάδα ΔΕΛΤΑ

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των Εξαρχείων. Στην περιοχή έχουν ενισχυθεί οι εποχούμενες περιπολίες, με στόχο ο αστυνομικός κλοιός να συγκλίνει καθημερινά προς την πλατεία Εξαρχείων.

Αυτό θα επιτευχθεί όταν επανασυσταθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ, υπό νέες προϋποθέσεις και δεδομένα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με εικόνες ανεξέλεγκτης βίας.

Μια σκέψη είναι ο επικεφαλής να προέρχεται από τις σχολές της Αστυνομίας και όχι από τους ειδικούς φρουρούς, ώστε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση.