Με διάθεση συναίνεσης οι αλλαγές Γεραπετρίτη στο «επιτελικό κράτος»

Σε μια σειρά από αλλαγές στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος προχώρησε ο ομολογουμένως ήπιος και συναινετικός Γιώργος Γεραπετρίτης….… μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν όχι μόνο από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και τους κοινωνικούς φορείς.

Μεταξύ των νομοθετικών βελτιώσεων που παρουσίασε είναι η απόσυρση της διάταξης που απαγόρευε να μπουν υπηρεσιακοί γραμματείς όσοι την προηγούμενη πενταετία υπηρέτησαν σε κυβερνητικές θέσεις ή κόμματα, η θέσπιση πλαφόν 100 θέσεων μετακλητών υπαλλήλων στην Προεδρία της Κυβέρνησης, η μείωση σε 40% από 50% των μορίων από τη συνέντευξη για την επιλογή υπηρεσιακών γενικών γραμματέων και η εισαγωγή δομημένης συνέντευξης.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, ορίζεται εφεξής ότι ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ αναβαθμίζεται σε γενικό επιθεωρητή και θα προέρχεται από το ίδιο το σώμα.

Την ίδια ώρα, εξασφαλίζεται ότι η Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει όλους τους ελέγχους. «Διασφαλίζεται 100% ότι θα συνεχιστούν όλες οι έρευνες» είπε ο υπουργός, απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε και από τον Παύλο Πολάκη κατά τη συζήτηση της άρσης ασυλίας του.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι οποιοσδήποτε επιλεγεί για τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας, αν κρίνει ότι πρέπει να βάλει υπόθεση που ερευνάται στο συρτάρι, τότε αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Την ίδια ώρα ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός στην απόσυρση της διάταξης για την προαιρετικότητητα της άρσης απορρήτων για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες», μετά τη σχετική κριτική από τη Μαρία Παπασπύρου.

Προεδρία

Πάντως, αν και υποχωρητικός σε μια σειρά από ζητήματα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν κάνει βήμα πίσω στο θέμα της σύστασης της Προεδρίας της Κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπεραμύνθηκε της νέας υπερδομής -η οποία θα απασχολεί 470 υπαλλήλους-, λέγοντας ότι υπόδειγμα για αυτήν αποτελεί η γερμανική Καγκελαρία, ενώ απαντώντας στην κριτική περί «υδροκεφαλισμού», σημείωσε ότι δεν μεταφέρεται καμία αρμοδιότητα από τον υπουργό στον πρωθυπουργό.

Σχετική κριτική είχε ασκήσει και η Μαριέττα Γιαννάκου, με τον υπουργό να σχολιάζει ότι είναι «θέμα υγείας να ασκούν κριτική, ακόμη και να καταψηφίζουν, οι βουλευτές της πλειοψηφίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα