Κυρώσεις στον ΥΠΕΞ του Ιράν από Ουάσινγκτον

Κατηγορεί τον Μ. Ζαρίφ ότι είναι αυτός που προωθεί την εφαρμογή της «αποσταθεροποιητικής» πολιτικήςΑπό την
Ελενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Kυρώσεις αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαμάντ Ζαρίφ, τον οποίο χαρακτηρίζουν «πρόσωπο του ιρανικού καθεστώτος», κατηγορώντας τον ότι προωθεί την εφαρμογή της «αποσταθεροποιητικής» πολιτικής της Τεχεράνης. 

«Ο Ζαρίφ είναι το πρόσωπο του καθεστώτος, διασπείρει στο εξωτερικό την προπαγάνδα και διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης υπέρ του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, των βαλλιστικών πυραύλων της και των τρομοκρατικών δικτύων της» ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα όλων των περιουσιακών πόρων του Ζαρίφ στις ΗΠΑ και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών μαζί του.

Η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει, επίσης, να περιορίσει τα ταξίδια του Ζαρίφ στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να τον εμποδίσει να συμμετέχει στις εργασίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

«Φοβούνται»

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μια νέα προσπάθεια για να στερηθεί το ιρανικό καθεστώς πόρους που προορίζονται για την τρομοκρατία και την καταστολή του ιρανικού λαού» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών δείχνουν πως η Ουάσινγκτον τον «φοβάται».

«Φοβούνται τις συνεντεύξεις που έδωσε ο υπουργός μας των Εξωτερικών» δήλωσε ο Ροχανί σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Είναι απολύτως σαφές ότι τα θεμέλια του Λευκού Οίκου σείστηκαν από τα λόγια και τη λογική ενός ενημερωμένου και αφοσιωμένου διπλωμάτη» είπε, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για «παιδιάστικες συμπεριφορές».

«Οι εχθροί μας είναι τόσο ανίσχυροι που έχασαν την ικανότητα να δρουν και να σκέπτονται με συνετό τρόπο» πρόσθεσε.

Στην υπόθεση αναφέρθηκε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε τη λύπη της Ε.Ε. για την απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας πως «σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον κ. Ζαρίφ υπό την ιδιότητά του ως του ανώτατου διπλωμάτη του Ιράν και λόγω της σημασίας να διατηρηθούν οι διπλωματικές σχέσεις» με την Τεχεράνη.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα