Φίλος (μόνο) της… Egon Zehnder ο Γ. Στάσσης

Επιλογή της ελβετικής εταιρίας αναζήτησης στελεχών ήταν τελικά ο «Ρουμάνος» διοικητής της ΔΕΗΟύτε φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε «πουλέν» του Κωστή Χατζηδάκη είναι, όπως ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες, ο νέος διοικητής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, γνωστός πλέον με το προσωνύμιο «Ρουμάνος», λόγω της δραστηριοποίησής του σε θυγατρική της ENEL που εδρεύει στο Βουκουρέστι.

Ο 45χρονος τεχνοκράτης ήταν ουσιαστικά μια αναγκαστική επιλογή υψηλού ρίσκου, έπειτα από πολλές αρνήσεις και αδιέξοδα για την «ηλεκτρική καρέκλα» της ΔΕΗ.

Και προκρίθηκε, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, από τη shortlist της γνωστής εταιρίας αναζήτησης στελεχών Egon Zehnder, που μονοπωλεί στην περίοδο του Μνημονίου όλους τους διορισμούς ανώτατων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο, αλλά και στον τραπεζικό τομέα.

Τυπικά, η λίστα υποψηφίων υποβλήθηκε από την Egon Zehnder στο Υπερταμείο, αλλά ήταν δεδομένο ότι τον τελευταίο λόγο για μια τόσο ευαίσθητη θέση θα είχαν η κυβέρνηση και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο τελευταίος επιχείρησε να αξιοποιήσει εκεί τον αλήστου μνήμης «μεσολαβητή» μεταξύ υπουργείου Υποδομών και μεγαλοεργολάβων Ευθύμιο Βιδάλη, τον οποίο είχε την έμπνευση να ορίσει η κυβέρνηση Σαμαρά για να «ξεκολλήσουν» -υποτίθεται- τα μεγάλα έργα.

Παρά τη θετική ματιά στις εταιρίες που είχε ως άνθρωπος της αγοράς ο Βιδάλης, οι μεγάλοι οδικοί άξονες δεν «ξεκόλλησαν» και οι εργολήπτες συνέχισαν να εκβιάζουν, μέχρι που ήρθε ο Σπίρτζης και τα έργα αναγκαστικά πήραν «μπρος».

Αυτή τη φορά, ο Βιδάλης αρνήθηκε να μπει στα δύσκολα και αποδέχθηκε μόνο τη διακοσμητική θέση του προέδρου στη ΔΕΗ. Προς στιγμήν, ο αρμόδιος υπουργός σκέφτηκε να τοποθετήσει δίδυμο μαζί με τον Βιδάλη στη θέση του CEO έναν «γαλάζιο» συνδικαλιστή που ξέρει τα θέματα της εταιρίας, αλλά το μοντέλο κρίθηκε δυσλειτουργικό και δεν προχώρησε.

Επειτα και από άλλες αρνήσεις «γαλάζιων» στελεχών, ο κ. Χατζηδάκης ξανακοίταξε τη λίστα της Egon Zehnder, ανακαλύπτοντας τα «προσόντα» του νεαρού «Ρουμάνου», που, χωρίς να έχει να επιδείξει υψηλού επιπέδου επαγγελματικές περγαμηνές (ξεκίνησε από την αλήστου μνήμης Tellas, μικρό πάροχο σταθερής τηλεφωνίας που τελικά πωλήθηκε από τη ΔΕΗ στον Αιγύπτιο Ναγκίμπ Σαουίρις…), ούτε εξαιρετικές ακαδημαϊκές διακρίσεις, δέχτηκε τη μεγάλη πρόκληση.

Γνωριμίες

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Στάσσης γνωρίζεται με τον Γιάννη Γαβριηλίδη, πρώην επικεφαλής του τομέα marketing της Tellas υπό το νέο σχήμα της Wind και αδελφό του Κύπριου εκπροσώπου της Egon Zehnder στην Ελλάδα Ανδρέα Γαβριηλίδη ο οποίος έχει εξελιχτεί σε προνομιακό συνομιλητή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, κυρίως όμως του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η ελβετική εταιρία head hunters έχει στελεχώσει με ανθρώπους της επιλογής της τα τελευταία χρόνια ολόκληρο τον υπό μνημονιακή επιτήρηση τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα, όχι όμως πάντα με επιτυχία, γεγονός που κατά καιρούς προκάλεσε ανεπίσημες αντιδράσεις ακόμη και των ξένων εποπτικών φορέων, όπως του SSM.

Η δράση, πάντως, της εταιρίας «κυνηγών κεφαλών» εκτοξεύθηκε επί εποχής κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, ενώ παρουσίασε σχετική ανάσχεση επί ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω των στενών σχέσεων Γαβριηλίδη – Στουρνάρα. Σήμερα φαίνεται ότι επανακάμπτει με προτάσεις για μια σειρά κομβικών θέσεων της Δημόσιας Διοίκησης.

Μόνο που η περίπτωση της ΔΕΗ είναι εξόχως διαφορετική από τις υπόλοιπες και, αν το πείραμα δεν πετύχει, θα φορτωθεί ευθύνες, εκτός από την εταιρία, και ο αρμόδιος υπουργός, ενώ τα… σκάγια θα πάρουν ολόκληρη την κυβέρνηση.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ανώτερος υπηρεσιακός παράγοντας, αλλά και ένας στενός σύμβουλος του κ. Χατζηδάκη εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν ο κ. Στάσσης έπρεπε να πάρει και το αξίωμα του προέδρου, προτείνοντας να μπει στη θέση αυτή ένα εμπειρότερο στέλεχος, με προϋπηρεσία στον δημόσιο τομέα για να τον ελέγχει.

Οι επιφυλάξεις αυτές δεν εισακούστηκαν, καθώς, όπως λέγεται, ο κ. Στάσσης είχε διαμηνύσει ότι επιζητεί και τις δύο θέσεις, ως προϋπόθεση για τη μετακίνησή του από τη Ρουμανία.

Παράγοντες της αγοράς διερωτώνται γιατί, εφόσον η καριέρα του κ. Στάσση φαινόταν τόσο πολλά υποσχόμενη στον πολυεθνικό κολοσσό της ΕNEL, την εγκατέλειψε για το τιμόνι της παραπαίουσας ΔΕΗ.

Η κίνηση αυτή, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, δεν υπακούει σε επαγγελματική λογική και πρέπει να αποδοθεί είτε σε υπερβάλλουσα φιλοδοξία είτε σε επεξεργασμένο σχέδιο πώλησης των «ασημικών» της εταιρίας σε ξένους ενεργειακούς φορείς…

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα