«Σχέδιο για την άλωση κράτους και θεσμών»!

Πυρά Τσίπρα στην κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά και για χατίρια στο Ελληνικό

Σκληρή εφ' όλης της ύλης κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία από τις πιο έντονες αντιπολιτευτικές του στιγμές μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου. 

Μιλώντας στη Βουλή επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για την καθαίρεση της Βασιλικής Θάνου, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη φωτογραφική διάταξη, αμφίβολης συνταγματικότητας», που αντίκειται στο Ενωσιακό Δίκαιο, υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. ενοχλήθηκε επειδή η επιτροπή ελέγχει σοβαρές υποθέσεις, όπως αυτή των καρτέλ στον χώρο της διανομής Τύπου, κατηγορώντας την ότι ευνοεί συγκεκριμένα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Επιτέθηκε δε και στα ΜΜΕ, τα οποία κατηγόρησε ότι έχουν στήσει «οργουελικό» σκηνικό.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που ψηφίζεται απόψε, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε σχέδιο άλωσης κράτους και των θεσμών.

«Το πρωθυπουργικό γραφείο μετατρέπεται σε Λεβιάθαν (σ.σ.: αναφορά στο βιβλικό κήτος και, κατ' επέκταση, στο ομώνυμο βιβλίο του φιλοσόφου του 17ου αι. Τόμας Χομπς, που αναφέρεται στη δομή του κράτους), με στρατιές μετακλητών» είπε, υποστηρίζοντας ότι οι υπουργοί μετατρέπονται σε ανδρείκελα, που δεν μπορούν να ελέγχουν το υπουργείο τους.

Λόγω... Novartis

Εκτόξευσε μάλιστα βέλη στη Ν.Δ. επειδή καταργεί τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, λόγω, σύμφωνα με τον ίδιο, της ενασχόλησής του με υποθέσεις όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Novartis.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Ν.Δ. και για την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντος στην ΕΥΠ, λέγοντας ότι η μοναδική του περγαμηνή είναι «ότι υπήρξε σε εταιρία σεκιούριτι».

Αναφερόμενος δε στην τροπολογία για το Ελληνικό, έκανε λόγο για «χατίρι στον κ. Λάτση», για να λάβει την απάντηση από τον Αδωνι Γεωργιάδη ότι σε κανένα σημείο της τροπολογίας δεν ευνοείται ο επενδυτής.

Να σημειωθεί ότι επί του νομοσχεδίου θα τοποθετηθεί απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χθες μίλησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που κατήγγειλε τη «διόγκωση της εξουσίας του πρωθυπουργού».