ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία κλιμακώνει τις τελευταίες ημέρες τη ρητορική των προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει για το αμέσως προσεχές διάστημα σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου. Επίσης, ξεκίνησε γεωτρήσεις ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», παραμένοντας στην περιοχή για τρεις εβδομάδες.

Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν δοκιμάζει τις αντοχές μας και ταυτόχρονα προετοιμάζεται. Την ίδια ώρα, όμως, έχει προαναγγείλει τελεσιγραφικά και στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα δύο μέτωπα ανοιχτά. Η εκτίμηση αυτή, που ακούγεται βάσιμη, οδηγεί σε έναν εφησυχασμό ότι δεν πρέπει να επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις τόσο του «σουλτάνου» όσο και των υπουργών του, του Ακάρ, του Ντονμέζ και φυσικά του Τσαβούσογλου, ο οποίος έφτασε στο σημείο προ ημερών να «υψώσει» χάρτη με τα χρώματα της Τουρκίας να φτάνουν έως την Κρήτη.

Είτε πρόκειται για απλούς λεονταρισμούς είτε για κάτι περισσότερο, αυτό δεν αλλάζει τη σημασία της ελληνικής στάσης. Οποιες κι αν είναι οι προθέσεις της Αγκυρας, ένα μόνο είναι το μήνυμα που οφείλει να στέλνει σταθερά η Αθήνα: το μήνυμα της αποτροπής. Οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας να εισέλθει σε ελληνική θαλάσσια περιοχή δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά εισβολή. Και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πέρα από το ενεργειακό παιχνίδι και τη λεγόμενη «συνεκμετάλλευση», η Τουρκία έχει και έναν κορυφαίο γεωστρατηγικό στόχο: να αποκόψει και να απομονώσει την Ελλάδα από την Κύπρο, τορπιλίζοντας τις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο. Το κατά πόσον όλα αυτά εντάσσονται σε μια γενικότερη διαπραγμάτευση -ένα «παζάρι» με το οποίο ο Ερντογάν θέλει όχι απλώς να «επιβιώσει», αλλά και να αναβαθμίσει τον ρόλο του- είναι κάτι που θα φανεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να διατηρεί ασφαλώς την ψυχραιμία της, αλλά να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα αποκρούσει οποιαδήποτε εισβολή επιχειρηθεί. Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Η βούληση για προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και της κυριαρχίας μας με κάθε μέσο χρειάζεται να εκπέμπεται με τον πιο σαφή τρόπο προς πάσα κατεύθυνση. Οχι μόνο η Αγκυρα, αλλά και οι σύμμαχοι και εταίροι πρέπει να εισπράξουν με αποφασιστικότητα το μήνυμα αυτό. Διαφορετικά, οι πανταχόθεν ορέξεις σε βάρος της Ελλάδας θα μεγαλώνουν. Και οι αυταπάτες δεν επιτρέπονται προ πολλού…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα