Ισοπέδωσαν εκκλησάκι με μπουλντόζα!

Απίστευτο θράσος από ιερόσυλους σε χωριό του Αγρινίου, που έβγαλαν πέραν επισκευής ναΰδριο του Αγίου Νικολάου

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Σε άλλο επίπεδο έφτασαν τον όρο «βανδαλισμός» οι ιερόσυλοι που σχεδόν κατεδάφισαν έναν ναό! Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο χωριό Μεγάλη Χώρα στην περιοχή του Αγρινίου. Οι περίοικοι δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν ανήμερα της Μεταμόρφωσης διαπίστωσαν ότι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ήταν σχεδόν γκρεμισμένο. 

Ο ευκτήριος οίκος βρισκόταν σε ιδιοκτησία ενός 68χρονου κοντά στις αποθήκες του Παπαστράτου στη Μεγάλη Χώρα και λειτουργικά ανήκε στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το υφιστάμενο κτίσμα του ναού ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970.

Το αρχικό εκκλησάκι είχε χτιστεί πολύ παλιότερα από ευσεβείς αγρότες κατοίκους της περιοχής, ως τάμα για να εξαφανιστεί ένα τεράστιο φίδι, που απειλούσε τους ίδιους και τις καλλιέργειές τους.

Περίοικοι που πήγαν να επισκεφθούν ανήμερα της γιορτής της Μεταμόρφωσης την εκκλησία βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτοφανές θέαμα, που ο νους ενός ανθρώπου δύσκολα μπορεί να χωρέσει. Η δυτική πρόσοψη του ναού ήταν γκρεμισμένη, σαν ένα αόρατο χέρι να την είχε ρίξει.

Οι ζημιές είναι πέραν επισκευής και το κτίσμα κρίνεται κατεδαφιστέο. Στο άκουσμα της πρωτοφανούς καταστροφής οι κάτοικοι του χωριού αναστατώθηκαν και εξοργίστηκαν από την πράξη των βανδάλων, σπεύδοντας να ειδοποιήσουν και τη Μητρόπολη και την Αστυνομία.

Αυτοψία

Ο μητροπολίτης Κοσμάς, που κατάγεται από την περιοχή της Μεγάλης Χώρας, όταν πληροφορήθηκε το περιστατικό του πρωτοφανούς βανδαλισμού, έσπευσε στο χωριό για να επιθεωρήσει την κατεστραμμένη εκκλησία.

Από την αυτοψία που έκαναν ειδικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν κάποιο είδος βαρέος οχήματος ή ειδικού σκαπτικού μηχανήματος για να προκαλέσουν τις ιδιαίτερα σοβαρές φθορές στο κτίριο του ναού, που είναι κυριολεκτικά μισογκρεμισμένος.

Το περιστατικό εικάζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ 5 και 6 Αυγούστου και χθες καταγγέλθηκε στην τοπική Αστυνομία, η οποία έχει σχηματίσει δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη για φθορές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για την ταυτοποίηση του δράστη.