«Βροχή» τα λουκέτα για φοροδιαφυγή!

Κλαμπ γνωριμιών στη Ρόδο και εστιατόριο γνωστού Γάλλου σεφ στην Πάρο ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έκλεισε η ΑΑΔΕ

Σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, κατεξοχήν καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς, εντείνουν τους ελέγχους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ, βγάζοντας «λαβράκια» και επιβάλλοντας πρόστιμα, από πριβέ κλαμπ έως κοσμηματοπωλεία. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα των πρόσφατων ελέγχων:

• Σε πριβέ κλαμπ γνωριμιών στη Ρόδο απεδείχθη ότι δεν είχαν εκδοθεί 200 αποδείξεις των 80 ευρώ ανά άτομο, ήτοι είχαν αποκρυβεί συνολικά 16.000 ευρώ. Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για δύο ημέρες, ενώ, καθώς ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές, διαπιστώθηκαν και καταλογίστηκαν και αστυνομικές παραβάσεις.

• Σε τουριστικό γραφείο στη Σαντορίνη μπήκε «λουκέτο» για 48 ώρες, διότι δεν είχε εκδώσει αποδείξεις για εισιτήρια για 32 άτομα. Η απόδειξη ανά άτομο ήταν 120 ευρώ, δηλαδή σύνολο 3.840 ευρώ.

• Επίσης στη Σαντορίνη, αυτή τη φορά σε κοσμηματοπωλείο που πωλούσε ασημένια κοσμήματα και κεραμικά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προσποιήθηκαν τους πελάτες και, μετά τη διαπίστωση των φορολογικών παραβάσεων, επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για δύο ημέρες.

• Στην Πάρο μπήκε «λουκέτο» για δύο ημέρες σε γνωστό εστιατόριο Γάλλου σεφ.

Ελεγχος

Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα γίνει περαιτέρω έλεγχος και για τις παλαιότερες χρήσεις, με ό,τι φέρει αυτός στην επιφάνεια, ενώ οι επιχειρήσεις μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ και για τη μελλοντική φορολογική συμπεριφορά τους.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι, αν καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο κ.λπ. δεν κόψουν απόδειξη για έναν καφέ αξίας 2 ευρώ και ένα κατάστημα δεν κόψει 20 αποδείξεις για πωλήσεις αγαθών αξίας 2.000 ευρώ, και στους δύο επιχειρηματίες θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 250 ευρώ, αν τηρούν απλογραφικά βιβλία (τα παλαιά Β' κατηγορίας).

Το ύψος των προστίμων καθορίζεται πλέον για τις παραβάσεις που εντοπίζονται ανά φορολογικό έλεγχο και όχι ανά παράβαση. Στο πλαίσιο αυτό, είτε μια απόδειξη που δεν κόπηκε διαπιστώσουν οι ελεγκτές είτε 50, το πρόστιμο θα είναι το ίδιο.

Τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις γίνονται στόχος των ελεγκτών, κάτι που σημαίνει ότι ελέγχονται συχνότερα και ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγάλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpc,lice. gr& financialpolice@heUenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.